Naar huis, overzicht uitgaven en indrukken.
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
26 December 2025 | Madagascar, Antananarivo
Epiloog en financien.
Doordat ik naar de hoofdstad ben gaan vliegen heb maar liefs een hele week in deze Bed en Breakfast gebleven. Er werd zo lekker gekookt dat ik in plaats van alleen het inclusieve ontbijt gewoon vol pension heb genoten.
Maar dan is het maandag en tijd om te vertrekken. De rekening wordt gebracht en komt precies overeen met wat ikzelf ingeschat heb. Zeven dagen vol pension in mijn grote kamer met badkamer en een autorit naar de dierentuin (7km) en een autorit naar het paleis (15 km) en vandaag nog naar de luchthaven (2km). Het is bijelkaar 1,165 milioen Ariari. Dat is 216 Euro. 19 Euro per nacht voor de kamer met ontbijt, 4 Euro voor een warme lunch en 4 Euro voor een warm dinner. Ik ben er zeer dankbaar voor en geef 1,2 miloen en nog 4 Euro voor ieder van de drie jonge mensen die hier werken en die zo goed hun best gedaan hebben. Ik geef een mooie lap stof die ik in Isle Saint Marie gekocht had aan de vrouw van de eigenaar. Het was een lakentje en omslagdoek. Ze komt teruglopen met een geschenk. Het is een bundeltje Vanillestokjes in vacuum verpakt.
We nemen hartelijk afscheid en de neef van de familie rijdt mij naar de luchthaven. Hij woont in Frankrijk waar hij voor technisch ingenieur gestudeerd heeft en hij is nu voor de kerstvakantie terug bij zijn familie.
Ik ben mooi op tijd op de Airport. Ik zie het toestel landen en de mensen uitstappen. Een uur later zitten we zelf in de lucht. Het is een groot en heel comfortabel vliegtuig. Je voelt haast niet dat ie vliegt. Om half acht landen we in Addis Abebba in Ethiopie om over te stappen. Ik kan een plekje op een languit zitbank vinden en als ik het voeteneind omhoog breng en laat rusten op een losse stoel kun je erzelfs redelijk op slapen zonder steeds onderuit te glijden. Waarom zetten ze niet gewoon wat echte bedden neer heh? Het eten op de luchthaven is krankzinnig duur dus ik koop niks. Ook zo iets idioots. Wie verzint tot zulke waanzin? Die hele luchtvaartindustrie wordt geleid door halve garen die eigenlijk een hekel lijken te hebben aan hun klanten. Ook de indeling en het zitcomfort in vliegtuigen bewijst een diepe minachting voor de passagiers. Ze stamt regelrecht uit de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen die hun slaven lieten roeien in hun trireem of gallei. Zelfs de “raampjes” zijn nog hetzelfde.
In zeven uur vliegen we naar Brussel. Je merkt goed dat België niet hetzelfde is als Nederland. Oud en onhandig. Maar ik ontdek een klein bordje en ik vind de weg naar de ticketmachine op een onlogische plaats en ik vind de weg naar het ongezellige perron en in de ongezellige trein naar Breda. Je kunt goed zien hoe somber en achterlijk België is want als je de Nederlandse grens over rijdt wordt alles ineens wel smaakvol en ruim en goed georganiseerd. In Breda stap ik in een prachtige nieuwe trein, waar je vrolijk van wordt en ik rij snel door naar Den Haag. Een uurtje later sta ik voor mijn voordeur.
Snel de thermostaatkranen openen want het is om het vriespunt. Autootje start ook in een keer en wat is het fijn om weer door Albert Heijn te lopen en lekkere dingen te kopen.
Als ik terugkom is de temperatuur in huis al een stuk beter. Hmm een Hollandse boterham met Hollandse kaas en een beker volle melk. Wel met chocolade uit Madagascar. Hmm wat is mijn eigen bed lekker.
Pas de volgende dag ruim ik mijn bagage uit en gaat alles in de wasmachine en ik kijk naar de betaalrekening. Wat heb ik nu uiteindelijk uitgegeven? Alle accommodaties en drie keer per dag eten in restaurants en Inclusief twee binnenlandse vluchten en twee lange bootreizen (16 uur) en de huur van een paar dagen scooter en mijn expeditie van 8 dagen met vijf mensen in een gecharterde boot. Dat was toch 12 uur varen op de buitenboordmotor en ook voor vijf man zes dagen eten en slapen.
Ik tel bij elkaar op wat ik aan geld heb opgenomen bij de pinautomaten. Het komt op gemiddeld 47,50 euro per dag. 332 Euro per week. Maal tien weken. Ik heb in die tijd niet thuis gegeten en niet thuis gereden en geen benzine getankt en geen winterkleren gekocht en helemaal niks uitgegeven en de thermostaat op laag gehad.
Niet gek heh. Daar komt nog wel de vliegreis naar Madagascar bij: 900 euro plus 90 Euro voor trein en openbaar vervoer in Nederland.
En hoe was het? Madagaskar heeft een diepe indruk op mij nagelaten. Het is echt heel anders dan alle eerder bestemmingen tijdens mijn leven. Het is heel anders dan India, maar het heeft wel zo’n zelfde soort diepe indruk nagelaten van een compleet andere cultuur en een compleet andere manier van leven en hoe de lokale samenleving georganiseerd is. Ik ben heel dicht bij de leefwijze van de gewone bevolking gekomen, in de meest eenvoudige dorpjes die je je (niet) kunt voorstellen en heb ook in zulke huisjes verbleven en dagelijks met zulke mensen gepraat.Dat heb ik in eerdere reizen in Afrika nog niet gedaan waar ik steeds ben gaan kamperen op campings en meer in de blanke cultuur ben gebleven. Madagaskar is groot, van Madrid tot de grens met Denemarken. Ik heb nog maar heel weinig gezien.
Het binnenlands transport is een ramp. De wegen bestaan uit stukjes asfalt tussen de gaten en kuilen. De gemiddelde snelheid van een bus of auto is 15 kilometer per uur. 500 kilometer duurt minstens 30 uur als de bus niet kapot gaat. 65% van de bevolking woont op het platteland in dorpjes in huisjes van palmbladeren en met een eigen stukje grond en eigen vruchtbomen. Er gaat bijna geen geld om in de lokale economie. Die mensen duwen handkarren en hebben ossenwagens en een bijl en een zaag en een vislijn en een netje en wat kippen en eenden en een koetje. Maar er zijn ook zonnepanelen en schotelantennes. Er zijn auto’s die zo oud en kapot zijn dat je je niet kan voorstellen.
Maar er zijn ook nieuwe en dure auto’s en grote villas en zwembaden van mensen die wel op de een of andere manier in de geldeconomie meedoen. Die profiteren dan wel van de mensen die nog wel een dag willen werken om drie euro te kunnen verdienen. Ik moet het allemaal nog verwerken.
28 December 2025 - 11:53
Daan:
[e-1f60d][e-1f60e][e-1f60a]
29 December 2025 - 10:44
André Hartensveld:
Mooie afsluitend verhaal Fred, volgens mij kan je er weer een jaartje tegen.
prettige jaarwisseling en een goed 2026.