Terug naar het noorden, Kameleon en snorkele
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
02 November 2025 | Madagascar, Antananarivo
Ik ga verkassen.
Een dag nadat ik de scooter heb terug gebracht ga ik weer naar het uiterste noorden van dit eilandje. Maar nu in een TukTuk, met al mijn bagage. Ik heb nog even gebeld om er zeker van te zijn dat de accommodatie die ik gezien had nog vrij is. Ja hoor. Is er ook Wifi? Ja, overdag als de zonnepanelen werken. Ok, Ik kom eraan. De TukTuk is even duur als de scooter, maar het is ook 35 kilometer.
De chauffeur stopt onderweg voor een Kameleon. Hij zit langs de kant van de weg in het hoge gras. Hij heeft de kleur van het gras met in de lengte een paar witte strepen. Wat een wonder dat zo’n dier dat kan. Als je in evolutie gelooft moet dit wel een hele oude diersoort zijn om zoiets wonderlijks te kunnen ontwikkelen. Misschien waren de dinosaurussen ook in staat tot zoiets. We kunnen het niet weten want zoveel overblijfselen van dinosaurussen zijn er niet. We rijden verder tot het eind van de weg. Daar staat al een man van het hotelletje op mij te wachten. Hij heet A. Ik bedank en betaal de TukTuk chauffeur en dan lopen we met mijn bagage naar het restaurant op het strand.
Wat is het hier mooi. Er wordt hard gewerkt in de keuken, ik zie drie houtvuren branden op een lange stenen tafel. Of ik ook wil bestellen? Heeft u garnalen, crevetttes? Ja. Er komt een heel bord garnalen op tafel met sauce a coco. Kokos-saus. Een kom met rijst erbij en nog een bord met friet en ook nog geroosterde zoete aardappel.
Dit restaurant doet eigenlijk alleen lunches voor toeristen die een dagje naar dit strandje komen. Maar er zijn ook twee bungalowtjes en daarvan heb ik er nu eentje gehuurd. Er is voor 12 mensen gedekt in het restaurant en de gasten arriveren als ik net klaar ben met eten. Ik wacht rustig nog een paar uur totdat de mensen die hier werken weer tijd hebben voor mij.
Intussen geniet ik van het zicht op het strand en de zee.Er zitten wat vrouwen die in een beekje tussen de bomen de was doen en een groepje kinderen zijn op het strand aan het spelen. Het bungalowtje moet nog klaargemaakt worden. De vloer wordt geveegd, de badkamer wordt schoongemaakt, de bedden opgemaakt, handdoek en vloermatjes gebracht. Dan kan ik erin en mijn bagage uitpakken. Een schoon hoeslaken en een dekbed wordt later gebracht en nog iets later een gordijn voor de schuifdeur en een stukje zeep en een rol toiletpapier en een schepbakje voor de douche. Het is een bucketdouche, eenplastic emmer onder een kraantje. Je vult de emmer en je schept water met het bakje en gooit dat over je lichaam. Ik vind het fijner dan een douchekop maar het spettert wel meer over de vloer. In India en Indonesië wordt er ook zo “gedouched”. Mandir heet het in Indonesië.
De lucht betrekt en het wordt kouder. Vanuit mijn bed heb ik uitzicht op zee als de schuifdeur openstaat. Ik hang mijn muskietennet op en ga op bed liggen. Volgens M. zijn er heel weinig muskieten op dit eiland omdat de natuur nog in evenwicht is. In elk poeltje en beekje zwemmen nog kleine visjes en die eten de meeste muskietenlarven op. Zo zijn er ook weinig vliegen als je de spinnen en de gecco’s en de hagedissen niet uit je huis verjaagd. Die eten namelijk de vliegeneieren en de larven op. In de badkamer van zijn huisje zag ik een paar grote spinnen op de muur zitten, niet het soort dat een spinnenweb maakt maar de soort die lopend hun kostje zoeken. Het leek haast wel of ze kwamen kijken wie de nieuwe bewoner was.
Tegen de avond worden de luiken van het restaurant dicht gedaan en gaat iedereen naar huis. Ze wonen in het dorp dat een stukje verderop ligt. Er wonen daar 620 mensen, hoor ik. Van de week wil ik daar eens gaan kijken.
Smorgens om 8 uur gaan de mensen die hier werken weer beginnen met de voorbereidingen voor de lunch in de middag. Vrouwen doen de afwas, de luiken worden weer opengemaakt, de tafels en stoelen schoon gemaakt en rechtgezet en gedekt.
Ikzelf wordt wakker bij zonsopgang. Het is zes uur. De zon schijnt recht door de open deur. Ik heb vanuit mijn bed met uitzicht op het strand en de zee. Kan het nog mooier ?
Ik ontbijt om 8 uur en dan ga ik eind lopen naar het andere strandje. Het is net aan de andere kant van die partij rotsen waar ik zonder schoenen niet overheen kon komen. Nu heb ik sandalen bij me. Ik gebruik ze alleen op het paadje over de rotsen. Dit gedeelte van het strand is nog mooier. De donkerblauwe zee komt in grote golven aanrollen en de golven kleuren azuurblauw als ze hoog oplopen en tegen de rotsen beuken. De lagune achter de rotsen is ook azuurblauw en het strand is wit. Het wordt omzoomd door palmbomen en eucalyptusbomen. Er is hier ook een restaurant en ik ga er een glas kokosmelk drinken terwijl ik in verwondering geniet van zo’n mooie natuur.
Dan loop ik langzaam terug naar mijn eigen restaurantje. Gisteren werden er drie prachtige vissen bezorgd. Een ervan was een yellowfin tuna van ca 60 centimeters. Met de lijn gevangen. Ik heb vandaag vis brochette besteld met friet en zoete aardappels. Het zijn drie metalen pennen waaraan de stukken tunavis zijn geregen afgewisseld met stukken ui en tomaat en paprika. En dan gemarineerd en gegrild. Het is verrukkelijk. Ik eet alles op totdat ik bijna plof. Het kost 7 Euro.Dit keer is er ook een tafel gedekt voor zestien mensen en nog een paar tafels voor vier en voor drie.
Als het eten een beetje gezakt is ga ik proberen te snorkelen. Het water van de lagune is heel ondiep en er staan golven. Er liggen ook rotsen onder water. Je moet dus heel voorzichtig zijn en niet gaan zwemmen zonder zwemvliezen en zonder een goede duikbril met snorkel. Dat zou ik trouwens in geen enkel water adviseren. Je moet onder water kunnen zien waar je naartoe zwemt en je moet geen schoolslag met je benen zwemmen en geen crawl mrt je armen want dan kan je met je knieën of voeten of handen iets raken. De rotsen zitten vol met zee-egels en als je zo’n stekel in je vlees krijgt kan dat lelijk infecteren. Ik hou van nog meer bescherming. Een echt snorkelpak van heel dun neopreen of een strak T-shirt met lange mouwen en een broek van lang ondergoed zoals onder ski- of motorkleding gedragen wordt. Dat beschermt je huid tegen alles wat in het water zit en ook tegen verbranding als je aan de oppervlakte zwemt. Een of twee dunne handschoenen is ook prima. Als je dat niet hebt hou dan gewoon je kleren aan en ga daarin zwemmen. Raak niks aan, ook niet met je buik, want overal zit leven ook al zie je het niet. Het domste wat toeristen doen is onbezorgd een tropische zee inrennen.
Terug uit het water ga ik afdouchen en s’avonds bestel ik alleen een bordje spaghetti. Vroeg naar bed.