Vertrek uit dit huisje.
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
23 Oktober 2025 | Madagascar, Antananarivo
Vertrek uit dit huisje.
Wat een heerlijk begin van mijn reis. Twee weken in dit huisje. Gesnorkeld, gegeten, gewandeld, gefotografeerd en geslapen.
Maandag ga ik nog een keer snorkelen met de boot. We gaan niet ver weg, een opening in het rif waar we doorheen kunnen. De eerste plek valt me tegen. Veel turbulentie in het water en geen mooie koralen. Misschien wel geschikt om te vissen want ik zie twee piroques met vissers.
We gaan naar een andere plek. Die is veel beter, met grote koraalbegroeide boulders tot vlak onder de oppervlakte. Leuke doorkijkjes en leuke vissen. Het is niet groots zoals ik gezien heb in Thailand of Maleisie of de Malediven of de Andaman-islands, maar er is altijd wat te zien en als fotograaf ben ik meer op zoek naar een prachtig plekje en mooi licht en iets leuks dat beweegt dan dat het ertoe doet of dat nou een bijzondere vis is of een gewone vis.
Als we weer terug zijn op het strand ga ik in het restaurant van de Deense mijn foto’s sorteren en nabewerken. Doordat je onderwater bent verdwijnt het contrast en ook de warme kleuren rood en geel. Je kunt dat herstellen door onderwaterlampen of flitsers te gebruiken, maar als je alleen snorkelt in ondiep water, is het genoeg om een roodfilter voor de lens te gebruiken en een beetje na te bewerken met de instellingen voor contrast en zwartpunt en kleurtemperatuur. Een duffe foto wordt ineens kleurrijk en levendig. Ik stuur een paar van mijn leukste foto’s naar de Deense voor haar website van de lodge.
De volgende dag komt M.We gaan voorbereiden om samen terug te gaan naar het hoofdeiland. Ik heb niet genoeg cashgeld over in de locale valuta, maar dat is geen probleem. De dames die het barretje beheren en zo goed twee keer per dag gekookt hebben en mijn huisje schoongemaakt en de was gedaan maken de rekening op. Het komt op 100 euro per week. Het huisje kostte hetzelfde, dus ik ben heel tevreden. Aan extra lunches en drankjes in de andere restaurants en aan het transport heen en terug en tweekeer snorkelen en nog wat souverniers heb ik nog een keer 100 euro per week uitgegeven. Perfect toch?
We gaan met de piroque en met de Tuk Tuk naar de hoofdstad. De piroque is een boomstamkano. Deze is heel mooi. Een enkele boomstam en heel mooi uitgehakt totdat er alleen een dunne zijwand is overgebleven. Het zal een perfecte boom geweest zijn. De Tuk Tuk is een van de gele scootertaxis die staan te wachten op het strandje waar de piroque stopt. Er gaat nog een madagasische vrouw met ons mee. Zij blijkt met haar man de lodge van de Deense te hebben gebouwd. In die jaren was de vrouw van M. de manager van de lodge.
We gaan met de TukTuk over een hobbelig zandpad langs de luchthaven en dan brengen we eerst die vrouw naar haar nieuw gebouwde huis en dan verder over een nieuwe asfaltweg naar “de Stad”. We rijden langs de haven. En dan naar het appartement van M en zijn vrouw K.Het is een nieuw gebouw met kantoren op de begane grond en prachtige appartementen met dakterras daarboven. Mooie ruimtes en smaakvol ingericht. Het staat nu klaar voor verhuur want ze zijn inmiddels zelf verhuisd naar een ander appartement bij de golfbaan.
We rijden verder met een andere Tuk Tuk naar de haven waar de ferryboten vertrekken. Ik neem mijn intrek in een hotelletje daar. Het zijn kleine huisjes in een beschutte tuin net achter een moderne winkel voor woninginrichting. Wauw, wat verkopen ze daar prachtig sanitair. Nog nooit gezien in Nederland. Het lijkt wel Italiaans ontwerp, met goud en zwart en kunstzinnige vormen.
Dan nodig ik hen uit op een dinner in het restaurant op de hoek. Het is de verjaardag van K. dus perfect getimed. K. gad alles voor mij georganiseerd. We drinken lekkere cocktails en het eten os ook heel goed. Ik eet grote gegrilde prawns, twee stuks van wel 20 centimeter lang. Hm. die vind ik lekkerder dan kreeft. Een heerlijke saus erbij en puree van versgekookte aardappels. Goeie combinatie. K. bestelt een
Fondue met zebuvlees en allerlei sauzen en bijgerechten. (Heel grappig google autocorrectie suggereert voor het woord Zebuvlees het woord zenuwpees) M. heeft meer trek in een houtoven pizza met franse kazen. Nog water en bier erbij. Voor toe krijgen we een keuze uit een aantal smaken rum. Aan het eind reken ik 35 euro af voor alles.
Dan wandel ik naar mijn accommodatie. Het is wel een heel eenvoudig huisje zonder enige decoratie. Maar de lokatie is perfect. Het kost 6.20 Euro per nacht. Ik hang mijn eigen muskietennet op. Ik neem een bucketshower en ik val in slaap.
De volgende morgen ga ik ontbijten in de franse bakkerij: espresso en twee gebakken eieren en warm frans stokbroodje en croissant en glas verse jus d’orange. 4.80 Euro. Ze hebben hier Wifi dus kan ik meteen internetten
23 Oktober 2025 - 10:44
Inge: