Very relaxed
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
16 Oktober 2025 | Madagascar, Antananarivo
Wat een relax omgeving
Elkedag en elke nacht hoor ik alleen geluiden van de natuur: de branding die op het rif slaat, de wind in de bomen, de vogels en de kikkers, af en toe een haan met kippen en af en toe een Zebu die loeit.Geen auto’s, geen verkeer, geen motoren en geen mechanische gereedschappen. Als ik in het barretje langs het voetpad zit te ontbijten komen er mensen langslopen: mannen met een hak of een machete gaan naar hun akkertje, mannen met een vis in een net komen terug van de zee. Vrouwen met boodschappen komen uit het dorpje en vrouwen met een mand vol groente gaan naar het dorpje toe. Een man en een jongen leiden twee Zebu’s aan een touw langs het pad. Zondag zag ik een groepje mensen in het dorp die iets te vieren hadden. De radio stond hard aan en ze zongen erbij. Ik zag veel flessen bier staan. “Kom hier, drink met ons mee”, zegt een van de jongelingen die duidelijk teveel alcohol op heeft. Nee, dank je, ik loop naar huis, antwoord ik.
M. komt nog een paar dagen hiernaartoe. Hij verveelt zich een beetje in de stad. We praten en we gaan snorkelen. Gewoon direct vanaf het strand. Het is heel ondiep. Zand afgewisseld met koraalbanken, ook veel zachte koralen die meebewegen met de golfjes. Het is niet groots maar toch heel mooi. Veel soorten kleine visjes en zee-egels en zeesterren. Ik heb mijn Iphone in een waterdichte behuizing en ik maak nog wel 175 foto’s in de driekwartier dat we snorkelen. Onder water is het veel moeilijker om een mooie compositie te vinden en de visjes zijn steeds in beweging. Je moet gewoon veel foto’s maken en dan hopen dat er een paar bijzitten waar alles op de juiste plaats staat. Lekker bezig dus. Maar de zon gaat op deze plek al om vier uur achter het eiland en het wordt fris. We klimmen tegen de helling op en daar wordt je weer warm van.Dan de spullen uitwassen en neteen ook mezelf afdouchen met koud douchewater om weer af te koelen. P. heeft lekker voor ons gekookt. Ze is de vrouw van P. de booteigenaar, en de moeder van twee van de kleine kinderen, dus ze gaat om vier uur middags terug naar haar gezin in het dorpje en ze begint in het barretje morgens na 8 uur. Het leven is eenvoudig en goed.
De volgende morgen ontbijten we samen. We praten over van alles en ook over het nieuws van de politiek. Het lijkt erop dat de president zijn macht over het leger verloren heeft. Niemand weet hoe het nu verder zal gaan. Er loopt een familie ganzen langs het pad en ze grazen van het gras. Ik zie jonge gansjes in drie leeftijdsgroepen. Dat hoor ik het geluid van M die zijn drone heeft opgeladen en hem uittest. De ganzen houden op en luisteren aandachtig met uitgestrekte nekken naar dit nieuwe geluid. Nu kan ik ze tellen. Het zijn er 17.
Als M. tevreden is lopen we het pad af naar de zuidpunt en daar gaat hij vliegen met zijn drone. Het is een FPV drone. Je zet een bril op met een electronische viewfinder daarin. Een soort stuurknuppel hou je in de hand. Je kunt er allerlei toeren en kunsten mee uithalen alsof je een sportvlieger bent die echt vliegtin een sportvliegtuig. Ik kijk mee op het beeldscherm van zijn smartphone. Een zebu-stier die aan een touw staat te grazen kijkt ook vol verwondering op naar deze grote muskiet. Hij is niet bang maar hij houdt wel op met grazen. Deze drone is vrij klein en heeft dus ook kleine batterijen. M. gebruikt er drie totdat we terug gaan. Hij moet goed oppassen dat de drone niks raakt want deze drone is gemaakt voor ervaren vliegers die stunts willen uithalen.Er zitten niet overal sensors op om te voorkomen dat hij ergens te dichtbij komt. Het is een leuke ervaring. Dan gaan we terug en M. legt de batterijen aan de lader. We gaan naar een bijeenkomst van de eiland-raad. Het is ruim een kilometer lopen naar een resort aan de westkust.Vijftien mannen en vrouwen die accommodaties of restaurants managen gaan aan een grote tafel praten over het toerisme. Ik ben meegegaan omdat ik na afloop een man wil spreken die hier een zeiljacht heeft: L.Ik wil wel eens weten of het mogelijk is vanuit dit eiland naar het noorden te varen langs de kust. Het schijnt een prachtig gebied te zijn en over de weg alleen toegankelijk met een 4x4. Terwijl de meeting aan de gang is zit ik met een flesje cola op een bankje in de tuin en ik schrijf dit verhaal.