Ik ga weer verder.
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
11 Februari 2025 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
Ik ben nog een paar dagen gebleven in dit hotelletje aan het strand. Totaal 16 dagen. Het is overdag gewoon te warm om veel te ondernemen. Ik had wel graag met een van die zeilbootjes meegevaren maar elke keer zag ik ervan af. De vissers hier lopen de hele dag op het strand of ze zitten de hele dag in hun bootjes, maar ik heb geen zin om ziek te worden van de hitte en de directe zon. Tussen 12:00 en 17:00 blijf ik binnen in mijn huisje met de gordijnen dicht en de ventilator aan. Ik heb nog nooit zoveel op mijn bed gelegen ! Dan ga ik zwemmen en afdouchen en op het terras een tamarinde sapje drinken met honing. Super gezond en goed voor de keel. Ik moet maar in een ander seizoen terugkomen om te gaan zeilen.
Ik laat meestalaan de eigenaar van het hotel over wat ik daarna ga eten. Gisteren had hij een kip gekocht en vandaag heeft ie verse vissen. Er zijn weinig gasten dus vaak eet hij en zijn zoontje hetzelfde als ik. Wel zo handig en iedereen is blij. De kip was een echte dorpskip. Heel anders dan een supermarkt kip. De botjes zijn dun en heel hard en sterk. Het vlees is compact. Er zit veel minder vlees aan dan een Hollandse kip maar het vlees is stevig en het verzadigd je snel. Geen plofkip, maar een loopkip !
De avond voor mijn vertrek reken ik af. Ik had in mijn notities ook bijgehouden wat ik besteed heb aan eten in het restaurant. 16 dagen in dit huisje en 16 dagen twee of drie keer per dag eten. Het klopt vrij aardig. 3 miljoen 158.000 Ariary. Dat is bijna 650 Euro.Dat is 40 Euro per dag waarvan 20 voor het huisje.Ik geef nog een tip aan de mensen die bediend hebben. Dat zijn ze zo te zien niet gewend !
De volgende morgen komt de speedboot om 7:25. Precies zoals gezegd. Heerlijk om ze snel over het water te glijden en de wind te voelen. Ik maak nog wat foto’s van het vissersdorp vanaf de zee gezien. Onderweg let ik goed op waar de golven breken op de riffen. Het is nog niet zo gemakkelijk om hier te varen als je het water niet goed kent. Een uur later zijn we bij de haven aangekomen. Dit keer staat er een tractor met een passagierswagen klaar om ons van de boot te halen en bij het kantoortje af te zetten. Jammer, ik vond de ossenkar juist zo leuk.
In het kantoortje staat Victoria op mij te wachten. Zij is door de hoteleigenaar gevraagd om met mij naar de bank te rijden en het resterende bedrag in ontvangst te nemen. We nemen een fietstaxi. Dat gaat heel vlot en dan fiets ik alleen door naar een Italiaansrestaurant met ijssalon om daar een paar uur te wachten totdat ik naar de luchthaven kan.
Aan de overkant van de straat is een school. Een gezellige drukte van honderden kinderstemmen. Ik kan geen verschil merken met een school in Nederland.
Ik wil nog naar de kapper. Ik vraag waar er een is en een riksja brengt me ernaar toe. Het is net om de hoek en hij blijft wachten terwijl de kapper in zijn zaakje van twee vierkante meter vakkundig mijn haar en baard trimt met nummer twee op de tondeuse. Zo ik zie er gelijk tien jaar jonger uit. Hij wil er drie Euro voor hebben
Terug in het restaurant breng ik een paar uur door met ijs en vruchtencocktail en een hamsandwich en een biertje. Ik kijk internet met de WiFi en ik schrijf dit verhaal.