Madagaskar verkeer en omgangsvormen.
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
19 Januari 2025 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
De bus is een mercedes sprinter met 19 zitplaatsen. Ik zit naast de chauffeur voorin. Er zijn drie stoelen voorin dus ik zit in het midden. De bus is vol, maar niet meer mensen dan zitplaatsen zoals ik in de volgepropte stadbusjes heb gezien. Dit is de premium bus. Mooi uitzicht door de grote voorruit, ook al zitten er drie lange barsten in die ruit. De afstand is 170 kilometer en hij doet er drie en een half uur over. Op het busstation hangt een bord met bestemmingen en met afstand in kilometers en rijtijden. Ik maak er gauw een foto van. Ja hoor. De rijtijd is steeds minstens twee en een half keer de afstand. Bijvoorbeeld 500 kilometers in 24 uur. Maximaal 40 km per uur dus.
Eenmaal onderweg ontdek ik al gauw hoe dat komt. De weg is helemaal aan gort gereden. Iedere paar honderd meter moet de bus afremmen tot bijna stilstand om dan stapvoets door de gaten en kuilen te schudden. Ook al rijdt de chauffeur deze route iedere dag en gebruikt ie beide weghelften en beide zandbermen, dan nog kan hij niet boven dit gemiddelde uitkomen.Op de korte stukken die zonder gaten zijn, rijdt ie 80 km per uur, maar dan volgt er al snel weer een gedeelte met iedere dertig meter terug tot stapvoets. De weg is de enige verbinding tussen de twee grootste steden van Madagaskar. Hij is net breed genoeg dat twee vrachtwagens elkaar kunnen passeren en inhalen gaat alleen als de voorligger medewerking verleent. Er zijn geen strepen, geen verlichting, geen aanwijzingsborden geen wegrand en geen vangrails. Niks dus. Alleen een velletje kapotgereden asfalt.
Ik geniet van het landschap.
Het is een heuvellandschap. Rode aarde met bossen op de top van de heuvels. Aan de voet van de heuvels staan huizen in de kleur van de rode aarde en in het vlakke bodem van het dal ligt een heel netwerk van knalgroene bevloeide rijstakkers. De weg kruist talloze (heel slechte) bruggen over snelstromend water en zanderige rivieren. Mensen werken voorovergebogen in de rijstakkers, ossen graze in de bermen of trekken een ploeg of een houten kar. Voetgangers en fietsers lopen ook op de weg want de bermen zijn er niet of ze zijn nauwelijks begaanbaar. En dan het snelverkeer. Dikke dieselwalmen zorgen ervoor dat je blij bent dat de chauffeur eindelijk weer een voorligger kon passeren. Wat ben ik blij dat ik deze eerste busrit maar een afstand van 177 kilometer heb gekozen. De verste bestemmingen zijn 30 uur rijden ook al ligt de hoofdstad ongeveer in het centrum van het land. Vanuit de hoofdstad blijk je nog 1000 kilometer naar het noorden te kunnen en 1100 kilometer naar het zuiden. Ik zoek op google: Madagascar is het vierde grootste eiland ter wereld, na Groenland en Nieuw Guinea en Borneo. Het is groter dan Spanje en groter dan Duitsland en groter dan Zweden. Het is 2,5 maal zo groot als Groot-Brittannië
Blij dat we eindelijk de stad inrijden. Hier zijn de wegen nog slechter, maar het eind is in zicht. De tweede grootste stad is hoog gelegen en veel koeler. Veel rustiger en zo te zien veel mooier dan de hoofdstad. Ik check in bij het hotel naast het busstation. Het is wel drie keer zo duur als het vorige hotel, maar ik heb nu geen taxikosten en het is een heel appartement met slaapkamer, en eigen keuken en een grote badkamer en zelfs een aparte eetkamer. Rondom zijn er grote ramen die open kunnen en die laten een heerlijke frisse bries binnen. Dat hebben mijn longen hard nodig, want ik voel pijn in mijn keel en loop flink te hoesten.
Na het douchen ga ik het bed uitproberen en daarna op zoek naar eten. Een restaurantje op de hoek tegenover het stadhuis heeft Isakarazaniop de menulijst.Ik had gelezen dat dat een lokale specialiteit is. Ik bestel het. Het blijkt een rijkgevulde groentesoep te zijn met gestoofde rundvlees en ook nog garnalen. Heel lekker in deze koele berglucht. De plaatselijke bierspecialiteit is Three Horses Beer. THB. Het is een pils die heel zuiver smaakt en na een fles van 3/4 liter voel ik nauwelijks iets van de alcohol. Uitstekend bier dus. Heel zuiver. Ik reken tezamen 5:50 euro af.Zo, nu nog een stukje wandelen en dan ga ik in een patisserie ertegenover een espresso met amandeltaart genieten. Daar schrijf ik mijn verhaal. Ik ben benieuwd wat ik zal moeten afrekenen. OK. Het is 3 Euro inclusief de tip. Nee, de Nederlandse horeca heeft aan mij al jarenlang geen klant meer. 5 Euro voor een gefrituurde aardappel in een papieren zakje.. Ben je nou helemaal gek ?
Alles in deze kamer is veel beter, behalve dat het bed vreselijk kraakt als ik me omdraai. Als het begint te regenen klinkt dat hard door op het zinken dak en als het allang weer droog is hoor ik nog een kwartier lang het water door de goten stromen. Het centrum van de stad is honderd meter van het hotel. Prachtige brede lanen met hoge schaduwrijke bomen en mooie villas en gebouwen. Het stadhuis is op de hoek en ik zie ook een mooi oud treinstation. Luxe restaurants zijn er genoeg. Langs de straat staan tientallen riksja rijders te wachten en die roepen allemaal naar mij want ze willen er zeker van zijn dat ik hen gezien heb. Ik wil wel beleefd zijn maar ik heb hier twee ogen op de weg nodig. Een seconde wordt ik afgeleid en ik struikel bijna. De riksjarijder, die mij aanriep, maakt snel zijn excuses.
In Afrika zijn de lokale mensen sowieso heel beleefd. Er wordt niet geduwd of voorgedrongen, niet lelijk naar je gekeken. Als je zelf ook rustig en beleefd en vriendelijk bent wordt je door de jongere generatie met respect behandeld en aangesproken met Baba. Dat betekent letterlijk Oom, maar er zit nog wel wat meer achter.
Het is de oom van je moeders kant: de moedersbroeder. Deze oom(s) hebben hun zusje uitgehuwelijkt en zij blijven zich hun leven lang verantwoordelijk voelen voor dat huwelijk en voor het geluk van dat zusje en voor de kinderen van dat zusje. Een goede Baba is je beste vriend in het leven, bij wie je altijd terecht kunt voor raad en hulp. Een baba zal je nooit disciplineren maar je opvangen als je door je vader of moeder of ouder kind gedisciplineerd bent en het daar moeilijk mee hebt. Alle mensen die op de camping en de jachthaven van Richardsbay werken noemen mij Baba. De blanke jongeren zeggen Oom. De poortwachters, de beveiliging, de tuinmannen en de schoonmakers en de mensen die op de scheepswerf werken en de jongeren die zeilen. Ik loop ook nooit iemand zomaar voorbij maar groet ze beleefd en vraag : are you OK ?Yes Baba, and you ? i am fine, thank you. Of: YesYes, I am fine.
Zululand is nog een koninkrijk en ik denk dat die beleefde omgangsvormen tezamen met weinig diefstal en misdaad daar wel iets mee te maken heeft. Maar mensen voelen ook wel snel aan of je sympathiek tegen hen bent, of je ziet staan, of dat je zelfzuchtig of afwijzend bent. Dus je persoonlijkheid is uiteindelijk het allerbelangrijkste en dat heb je vooral nodig als je gaat reizen in zulke landen. Er zijn ook toeristen die zich overdreven beleefd en onderdanig opstellen. Dat is ook niet goed. Respect is voldoende.
19 Januari 2025 - 15:42
Walter:
Net even opgezocht, maar flink grote steden daar