Oost en west langs de kust.
Door: Fred
Blijf op de hoogte en volg Fred
10 Maart 2024 | Zuid-Afrika, Richards Bay
Eerst een een korte correctie op het vorige verslag. De rivier die in de Knysnalagune uitmondt is de Knysna-rivier. De kloof waar ik doorheen reed is de Phantom-kloof.
Donderdag ben ik opnieuw naar Plettenburg gereden en nog een stuk er voorbij, naar Natures Valley in het Tsitsikamma natuurreservaat. Wat is het hier prachtig. De rivieren die hoer langs de gehele kustlijn uit de bergen komen kunnen meestal niet in de zee uitmonden omdat er door de zee een strandwal is opgeworpen. Zo ontstaan er zoet/brak water meertjes die van de zee gescheiden zijn door een strand, maar gevoed worden door een rivier. Dat is langs de hele kust zo. Als er geen opening naar zee meer is wordt dat meertje een estuari genoemd. Als er nog wel een opening is - zoals in Knysna alleen tussen twee hoge rotspartijen door - heet het een lagune. Knysna is een uitzondering, maar er zijn honderden estuari’s.
Natures Valley is zo’n estuari. Er zijn een paar mensen met kano’s op de rivier en in de estuari aan het peddelen zijn of er zwemmen. En er zijn mensen die aan de zeezijde op het strand lopen of zitten of gaan surfen. Er zijn strandwachten en waarschuwingsborden voor haaien en voor rip-tides. De badgasten die ik zie gaan niet dieper dan tot waar je kunt staan. Er is een restaurant op de rotsen en na mijn wandeling ga ik daar lunchen. Ik spreek een Nederlander die in het stadje Plettenburg woont en hij vertelt dat er best veel Nederlanders daar zijn. Na de lunch rij ik terug over de N2 en ik ga Plettenburg in om te kijken. Allemaal prachtige huizen langs stijle weggetjes tegen de rotsen op gebouwd. Het is mooi maar elke meter is omhoog of omlaag. Ik rij door naar een restaurant op de rotsen bij zee en neem een milkshake. Het restaurant zit half vol en ik zie misschien vijftig mensen op dit schitterende strand tot aan de horizon.
De snelweg is ook rustig met weinig verkeer en grotendeels 80 kilometer per uur. Het gaat door bossen en velden met hier en daar een stop voor een winkel of waar je kunt paardrijden of een dierenbeschermingsorganisatie waar je opgevangen apen of slangen of roofvogels of leeuwen en cheetas kunt bezoeken
Ik heb veel wilde dieren gezien en hier nu geen zin in. Terug in Knysna ga ik diesel bijtanken en ik boek nog een paar dagen erbij op de camping. Het is hier overdag22 graden en in Richardsbay wordt het deze week 34 en zelfs 38 graden. Ik heb geen haast.
Vrijdag is een bewolkte dag en ik blijf de hele dag op de camping. Ik maak hier en daar een praatje, loop een beetje rond en ruim een beetje op.
Zaterdag rij ik de stijle weg direct achter de camping op. Wow, dat had ik eerder moeten doen !Bovenaan is een uitzichtpunt op de oostelijke rotspartij waar de zee binnenstroomt in de lagune. Je hebt van hier uit een schitterend uitzicht op de lagune en op de doorvaart tussen de rotsen en op de zee. Ik zie een paar speedboten naar buiten varen en een paar jachten en grote catamarans naar binnen en naar buiten komen. Nadat ik wel een uur heb staan kijken vanaf verschillende houten platforms zie ik dat de jachten die naar buiten willen, al moeite beginnen te krijgen met het opkomende tij dat het zeewater naar binnen stuwt. Je kunt de stroming in het water zien en je kunt hiervandaan ook de ondieptes goed zien. Er is een wit vuurtorentje gebouwdwaar je vanuit zee komend recht op af moet varen en dan honderd meter ervoor naar links moet keren om de ondieptes te vermijden. Ik zie een grote catamaran binnenkomen. Hij passeert het vuurtorentje dat op een rots gebouwd is en wacht dan totdat hij ziet waar de jachten die naar buiten varen vandaan komen. Dan vervolgt hij zijn tocht verder de lagune in. Heel verstandig.
Als ik wegrij ga ik naar de waterfront drive, waar de jachthaven ligt en een complex met winkeltjes en restaurants. Het is lunchtijd, hetDock-restaurant zit goed vol. Er is wat muziek met een zangeres en ze hebben voor de zaterdag lunch een aanbieding van 15 grote garnalen met frietjes en een glas wijn of bier voor zeven Euro vijftig. Dat smaakt goed.
In de jachthaven maak ik nog een praatje met de eigenaar/bouwer van een grote catamaran. Hij heeft een hele goede hoogte onder het brugdek, waardoor de golven niet gemakkelijk daar tegenaan kletsen. Net als mijn auto hoogte heeft tussen de assen. Dat maakt het varen met die grote dingen meer comfortabel maar ze worden er ook hoger door omdat je stahoogte wilt hebben in de kajuit die op het brugdek gebouwd is. Hoe groter de boot hoe minder het compromis. Zoals ik al vermoedde heeft hij het ontwerp zelf aangepast van een Scionning en ook zelf gebouwd. Hij is nu bezig met een nog groter ontwerp te bouwen. Er zijn dus niet drie maar vier bedrijven die grote catamarans bouwen in Knysna. Plus natuurlijk alle toeleveringsbedrijven en externe dienstverlening.
Ik rij nog 25 kilometer door naar het westen naar Lake Pleasant bij Sedgefield. Lake Pleasant is een prachtig duinmeer met riet en bossen. Je kunt er kanoën en zwemmen en kamperen. Sedgefield is een stadje aan een estuari. Ook prachtig gelegen met allemaal vrijstaande huizen op de rotsen die uitzicht bieden over de estuari en de zee en de rivier. Ik stop voor mijn vertrek nog even bij de Spar Supermarkt en dan rij ik terug naar de camping. Weer een fantastische dag.