Eerste kerstdag zeilen en vooraf - Reisverslag uit Nederland, Nederland van Fred Daniels - WaarBenJij.nu Eerste kerstdag zeilen en vooraf - Reisverslag uit Nederland, Nederland van Fred Daniels - WaarBenJij.nu

Eerste kerstdag zeilen en vooraf

Door: Alfred Daniels

Blijf op de hoogte en volg Fred

26 December 2019 | Nederland, Nederland

De dag begon windstil maar met een lekkere sluierbewolking waardoor het niet te snel heet werd. Ik begon al tijdens het ontbijt met de tentjes. Ik snij het nieuwe doek op maat en zoom het om met contactlijm. Meteen maar een rijgkoordje in de zoom zodat ik het kan naspannen als de randen zouden flapperen. Om het doek op het frame vast te zetten had ik per tentje 5 meter aluminium halfrond gebruikt met tape ertussen en om de twintig centimeter een boutje met borgmoer. Die 50 boutjes moeten er dus eerst uit en dan het nieuwe doek ertussen. Ook nieuwe gaatjes branden met een stuk ijzerdraad dat ik roodgloeiend maak in de campinggasbrander, anders kunnen de boutjes niet door het nieuwe doek heen. Het is nog een flinke klus, vooral omdat ik steeds in de schaduw van de caravan probeer te blijven en dus met de zon moet meedraaien en een paar keer alles moet verplaatsen. Om elf uur is de eerste klaar en om 1 uur ben ik helemaal klaar. Het ziet er goed uit. Ik had de tentjes zelf ontworpen en gemaakt. Het heeft nog veel tijd gekost voordat ik ze klaar had en getest. Ik wil het tentje aan de loefromp met een handbeweging kunnen optrekken om schaduw en windbeschutting te hebben ook tijdens het zeilen. Bij overstag gaan laat ik dat tentje plat op het kajuitdak vallen en trek het tentje aan de andere kant overeind. Dan ga ikzelf ook weer aan loef zitten zoals in een kleine boot normaal is. Als ik ze alletwee opzet kan ik een doek ertussen spannen waardoor er een gesloten dak ontstaat. Daar kan ik onder zitten, eventueel nog tijdens het varen als het heftig zou regenen. Het nieuwe doek van de dakjes is lichtdicht en zeer reflecterend aluminium. De zijwanden hoef ik niet te vervangen. Ze zijn van een dichte soort schaduwdoek waar je nog net doorheen kan kijken van binnenuit. Uit ervaring weet ik nu dat dit schaduwdoek ook heel aardig regendicht is als het verticaal gespannen is en er komt toch nog lucht doorheen. De tentjes hebben nu alle stormen al doorstaan ook al is de frameconstructie van vederlichte aluminiumprofieltjes gemaakt, de scharniertjes zijn een enkel boutje in de bulkheads en het doek is met elastieken aan de boot gespannen. Ze staan al viermaanden tijdens mijn afwezigheid en het heeft heel hard gewaaid ! Ik denk dat de kunst van het tenten maken eruit bestaat dat je de wind niet teveel moet blokkeren. Wind die erin komt moet er even gemakkelijk weer uit kunnen. Inmiddels is het zo heet geworden dat ik niets meer kan doen. Dan rij ik naar de supermarkt en ik koop er heel veel fruit en ook wat lamsbraaistuk voor vanavond. Terug bij de caravan eet ik een kwart watermeloen en een hele zak chips. Er steekt ook weer wat wind op en ik krijg weer zoveel energie dat ik een cirkel van 24 gaatjes ga boren in een roestvrijstalen plaat. Ik bijtel en zaag de tussenschotjes weg en vijl het gat van 5 centimeter perfect rond. Nu kan ik het buitenboordmotorslot dat ik uit Nederland heb meegenomen, uitbreiden met een drie meter lange staalkabel. De eindlus in de kabel past strak om het ronde buisslot en de plaat voorkomt nu dat de kabel er vanaf geschoven kan worden. Ik heb nu geen extra roestvrijstaal slot van marinekwaliteit erbij nodig om die kabel te gebruiken. Ik ben heel tevreden en ga douchen en de barbeque opstoken. Terwijl die warm staat te worden ga ik internetten. De wind staat precies goed dat de barbeque de buren niet stoort. Om 21:00 uur is ook mijn grote pot thee naar binnen gewerkt en schrijf ik nog dit verhaal van de dag. Het is nu kwart voor tien. Ik ga naar bed.
Op eerste kerstdag zet ik de wekker op kwart voor vijf. Het begint net een beetje licht te worden. Ik maak mijn ontbijt en pak mijn zeilspullen. Dan ga ik nog net voor vertrek even naar de wc. In het putje van de wasbak zit een kikker: groen met witte strepen. Die heeft zich vast tegoed gedaan aan de insecten die snachts rond de lamp cirkelen tot ze uitgeput in de wasbak vallen. Dan gebruik ik maar geen zeep om mijn handen te wassen. Hij lijkt te genieten van de ochtenddouche met het koele spoelwater van mijn handen. Of zou ie er niet meer uit kunnen komen door de gladde wanden van de wasbak? Ik neem een stuk papier van de rol en probeer hem voorzichtig op te pakken. Maar dan wordt ie wel echt wakker en springt met een grote boog over de wastafel heen op de grond. Heh, daar liggen nog meer insecten. Het lijkt wel kerstmis!
Om bijna zes uur staat Gordon al te wachten bij de poort. Hij heeft om zes uur afgesproken om met Christof en zijn zoon Christof een dagje te gaan zeilen. Als we bij de boot aankomen staat senior Christof al te wachten. Junior is nog bezig om zijn vishengels uit hun eigen boot te halen. Ze hebben een paar weken geleden de boot van John gekocht maar nog nooit gezeild, alleen snelle visboten gehad. Ze hopen nu bij Gordon wat zeilervaring op te doen. Vader Christof is advocaat en gaat volgend jaar met pensioen. Zijn oudste zoon begon ook met een rechtenopleiding maar vond het toch niet leuk. Hij is toen een opleiding tot wildlife-ranger gaan doen. Hij werkt nu als tourleider in een exclusieve lodge. Tweemaal per dag rijdt hij met gasten door het wildpark en studeert hard, want de natuur is een onuitputtelijke bron van kennis. Hij is ook heel actief gaan fotograferen en filmen en heeft al veel op Facebook en Youtube gepost. Als we de koffie ophebben en de hengelspullen zijn aan boord maken we de boot los en varen de haven uit. We hijsen de zeilen, maar er staat nog geen 5 knopen wind en de deining is behoorlijk dus Gordon laat een motor bijstaan. De zeilen klapperen flink door de schommelingen van de boot. Zo varen we een uur de zee op, met de motor aan om vrij te blijven van de kust. Dan trekt de wind een beetje aan en de motor kan eindelijk uit. Hoewel de Yanmar fluisterzacht is heeft Gordon net als ik een hekel aan motorgeluid op het water. Door de druk van de wind in de zeilen stabiliseren ook de bewegingen van de boot. Ja, dat is pas varen! De zee is prachtig donkerblauw terwijl de kust langzaam in de verte steeds minder zichtbaar wordt. Junior heeft de hengels uitgelegd en senior haalt wat biertjes uit de koelkast. Gordon vertelt dat ze niet meteen de hengel uit de railingklem moeten halen wanneer ze beet hebben. Vorig jaar viste hij met Vaughn en toen die beet kreeg en de hengel greep werd ie door de vis zo overboord getrokken. Gordon gooide er snel een boei achteraan, maar de vis sleurde Vaughn door het water en dreigde hem zelfs onder te trekken tot ie het bezit van zijn dure hengel maar opgaf. Gordon zelf vist liever met een lijn op een rol die met een touw aan de boot vast zit en een dikke elastiek ertussen om de trekkracht van de vis op te vangen. Pas als de vis te moe wordt om tegen het elastiek te vechten haalt ie hem binnen. Dan moet je daar ook nog snel mee zijn anders wordt de vis door een haai gepakt en heb je alleen de kop nog aan de lijn hangen! We varen tot een uur door in Zuidoostelijke richting. Ik geniet van de weidse zee en zou wel gewoon door willen gaan. Maar zoals was voorspeld draait de wind naar Noordoost en neemt in kracht toe tot meer dan 15 knopen. Dan gaan we overstag en varen terug in de richting van de haven. We varen 6 knopen nu, maar door de achteropkomende golven lijkt het langzamer. Christof junior probeert verschillende soorten kunstaas aan zijn lijnen maar de vissen willen niet bijten. De boot vaart met de wind op 120 graden schuin van achteren het snelst en het rustigste in zijn bewegingen. We gaan onszelf maar tegoed doen aan het meegenomen eten. Wat heeft zo’n boot veel ruimte en comfort. Om drie uur trekt de lucht dicht. Het lijkt wel of een wolk invaren. Het is vochtige lucht. We gaan dichtbij de haven nog twee keer gijpen en varen om kwart over vier de haven binnen. Aangemeerd genieten we nog na op het brede achterdek terwijl er een flinke donderbui met bliksem losbarst die zorgt voor passende kerstverlichting. We praten en denken nog over onze levens zoals dat bij een kerstmis past. Er zijn soms wel drie bliksems tegelijk in de lucht en ook horizontale bliksem. Maar het regent niet.

• 26 December 2019 - 10:00

Ineke:

Weer een heel avontuur en een mooi kerstverhaal. Fijne 2e kerstdag, hier grijs... Gr. Ineke

• 26 December 2019 - 10:24

Daan:

Mooi verhaal van die tentjes enzo, je lijkt wel een soort Willie Wortel met al jou bedenksels.
    Het is hier 2e kerstdag, ik zit bij m'n dochter in Steenwijkerwold, 2 uur rijden vanuit het Westland, en dat is voor ons ook al ver weg :-)...,

Gr Daan

• 26 December 2019 - 13:07

KeepSmiling:

Weer heerlijk meegevaren. Sneu voor junior ondanks de verschillende soorten kunstaas. Volgende keer graag je beschrijving van een vangst ? Nu op weg naar orgelconcert in kerk te Wateringen door Jan van Westenbrugge. Gr Jan Schokker

Fred

Een photo zegt meer dan 1000 woorden. Zie mijn photosite op Flickr.com/photos/AlfredDaniels. Gymn. B. Sociale- en Culturele Antropologie in Leiden. Vele jaren in Azie: India, Maleisie; Thailand. Onderzoek bij jagers/verzamelaarsvolken. Zeven jaar gereisd in de Verenigde Staten. Nu op reis voor een nog onbekend aantal jaren in Afrika. Op zoek naar het Paradijs: nog niet gevonden. Wel gevonden: het wonder op de planeet Aarde. onderstaand artikel n.a.v interview door Alfons de Wit. Alfred Daniels zoekt naar de oorsprong van het leven. Alfred Daniels maakte, na het behalen van zijn Gymnasium bêta-diploma een opmerkelijke keuze. Waar een studie medicijnen; mechanica of natuurkunde voor de hand zou hebben gelegen, koos hij voor culturele antropologie. “Ik was geboeid geraakt door de vraag waar het leven vandaan is gekomen en hoe de mensheid zich ontwikkeld heeft. Dan kun je de verhalen lezen van archeologen, die vaak moeten uitgaan van allerlei ver- en vooronderstellingen, maar je kunt ook zelf gaan kijken bij de jagers- en verzamelaarsvolken. Dat zijn volken die in de manier waarop ze met de natuur omgaan nog het dichtst bij de oorsprong van het menselijk leven zijn gebleven. Er zijn nog een paar kleine groepjes over in de wereld. Kijk, toen ik nog studeerde in Leiden bestonden er al wel onderzoeken waarbij enkele individuen van zulke jagers-en verzamelaarsvolken buiten hun woon- en leefgebied zijn onderzocht. Die waren meegenomen naar de beschaafde wereld en die heeft men toen geprobeerd te interviewen en hun taal en hun verhalen op te schrijven. Als je echter een beeld van hun leefomstandigheden wil krijgen dan zul je de mensen ook in hun leefomgeving moeten observeren. Of dat gevaarlijk is? Ik weet het niet. Je moet ze met open blik tegemoet treden en primitief kunnen leven. Gelukkig hebben we nu ook moderne medicijnen en snel vervoer voor als het mis gaat. Kijk zij hebben ook een bepaald comfort in hun leven, maar dat zit in kleine dingen en alleen als je met hen samenleeft kun je daar ook van genieten: lekkere dingetjes om te eten, een heerlijk beschut plekje om te slapen. Ze leven in kleine groepen van maximaal 35 mensen die van bladeren en takken een hutje bouwen. Als het voedsel, dat ze rond hun kampje verzamelen, begint op te raken pakken ze hun spullen op hun rug en maken ze een nieuw kamp een paar kilometer verderop. Als mens kijken ze echt door je heen. Ze hoeven niets van jou, dus het persoonlijke contact is alles voor hen. In Maleisie is zo' n groep waarvan bekend was dat ze zo schuw waren dat je er alleen maar lege dorpjes kon zien, waaruit de mensen weggelopen waren. Ik werd daar onmiddellijk geaccepteerd en toen ik vroeg waarom ze niet weggelopen waren toen ze mij zagen komen, zeiden ze ‘Als je ogen het zelfde uitstralen als je hart, dan kunnen we wel met je omgaan’. Misschien is dat bij mij het geval, want ik heb nog nooit problemen gehad om contact te leggen met zulke volken. Daniels ging op zijn twintigste al, over land, naar India. “in dat deel van Azie zitten nog wel 200 stammen, volken. Bovendien is India een van de oudste en meest invloedrijke culturen in Azie, met een grote diepgang. Op de universiteit ontmoette ik mijn vriendin Corry van der Sluijs, waarmee ik jarenlang samen heb gereisd. Helaas is zij in 2002 aan kanker overleden en sinds die tijd ga ik weer alleen op pad. Begin van dit jaar ben ik naar Afrika gegaan. Ik heb tweedehands een auto gekocht waarmee ik in de bush uit de voeten kan en ik ben eerst door het Krugerpark getrokken en daarna vooral in de Kalahariwoestijn. In zuidelijk Afrika leven de San of bosjesmannen. Er liggen ook nog savannegebieden, waarvan gedacht wordt dat het de omgeving is waar in de oudheid de eerste mensen rechtop zijn gaan lopen. Ook de dieren waarop ze gejaagd hebben zijn daar nog in het wild te observeren. Ja, de eerste mensen hebben zich ontwikkeld in Afrika; alle opgravingen wijzen daarop. Hoe zij hun eigen wereld beleven, dat is nu mijn belangrijkste thema. Het grootste verschil met ons is dat ze leven in een organische verbondenheid met hun omgeving. Alles in hun omgeving heeft een levende ziel en hoewel alles voortdurend van vorm verandert: alles groeit, alles beweegt, blijft het dezelfde ziel houden. Door de kracht van hun eigen ziel hebben ze mentaal invloed op hun omgeving. Daardoor hebben ze een volledig vertrouwen in de natuur en leven met de zekerheid dat ze altijd genoeg zullen hebben. Als ze bedreigd zouden worden of als er te weinig regen valt, dan trekken ze weg naar een ander deel van de natuur. Ze bezitten weinig maar ze hebben het gevoel dat alles om hen heen voor hen is. Het is inderdaad dichtbij het paradijs” Daniels doet zijn werk volledig onbetaald en ontvangt van geen enkele instantie subsidie. “Het zou wel lekker zijn, maar ik kan mezelf financieel net overeind houden. Ik ga wel naar internationale conferenties, maar ik heb voor mijn werk nog nooit iets gevraagd en ook nog nooit gesolliciteerd. Mijn manier van leven heeft als voordeel dat ik me geen zorgen hoef te maken voor een carrière, ik hoef geen baas naar de mond te praten, en niemand te overtuigen van het nut van wat ik doe. Ik doe dus precies datgene waarvan ik vind dat dat belangrijk is en dat dat nodig is. Daardoor kijk ik ook heel open naar de wereld om mij heen en vaak loop ik tegen zaken aan waarvan ik denk ‘dat niemand daar nou nog is opgekomen’. Als ik het dan belangrijk vind breng ik het onder de aandacht en kunnen degenen wiens baan dat is er misschien iets aan doen. Zo werd laatst een hele grote milieuconferentie gehouden in Kopenhagen. Ik kreeg het programma in handen en zag dat er geen woord in stond over flairs, dat zijn affakkelinstallaties op gas- en olievelden. Die staan 24 uur per dag te branden en roet uit te stoten. Ze brengen methaangas tot heel hoog in de atmosfeer, waar het niet kan uitregenen. Methaan is 23 keer slechter voor het broeikaseffect dan CO2. Ik heb een mail gestuurd naar de VN organisatie die verantwoordelijk was voor toezicht op de olie-en gasbronnen. Met de milieuconferentie in het vooruitzicht moesten ze wel met een standpunt komen. Twee weken na mijn mail was er 200 miljoen beschikbaar om het flair probleem op te lossen. Zo heb ik ook indertijd iedereen die ik kende gewaarschuwd om niet naar Afghanistan te gaan. Het is een wespennest daar. Ik ben zelf in 1975, toen er nog geen sprake van oorlog was, een maand door Afghanistan gereisd. Sindsdien bleef ik de ontwikkelingen daar enigszins volgen. De oorlog daar gaat volgens mij helemaal niet om Taliban of El Queda of om de ontwikkeling van vrouwen en arme mensen. Het gaat om wegvallende defensie budgetten aan het einde van de koude oorlog. Verder praat niemand erover waar de heroine van Afghanistan blijft. Het land is de grootste heroine producent ter wereld. Kofi Annan heeft eens gezegd dat er in de handel in verboden drugs in de wereld evenveel geld omgaat als in de autoindustrie van Europa en Amerika tesamen. Ook schijnt niemand te weten dat er grote olie -en gas voorraden gevonden zijn in het noordoosten van Afghanistan in het midden van de jaren zeventig, waarna er een stammenstrijd om de macht (contracten) ontstak. Ik heb er ook voor gewaarschuwd dat een enkele muntsoort voor heel Europa het onmogelijk maakt om verschillen in welvaartsontwikkeling tot uitdrukking te brengen, zoals voorheen gebruikelijk was door middel van inflatie van een muntsoort. Daarom waren de Peso, de Lira en de Dragme zoveel minder waard dan de D-mark en de Gulden. Het risico dat de ondernemers snel en flexibel konden incalculeren wordt nu dus afgewenteld op de overheid die geen ander middel beschikbaar heeft dan het door te schuiven op de belastingbetaler. Helaas wilde men naar deze adviezen indertijd niet luisteren, hoewel velen moeten hebben begrepen dat ik gelijk had. Het zal een kwesties van eigenbelang en geld zijn: mooie baantjes voor mensen met veel ego en een middelmatig verstand, wat ze echt niet opgeven voor het algemeen belang, ook al worden ze betaald om juist dat te behartigen. Zulk soort ongevraagde en onbetaalde adviezen doe ik de laatste twintig jaar wel een paar keer per jaar; soms met de politiek, soms met de ontwikkeling van onze samenleving of wat goed is voor ons allemaal." Alfred Daniels kijkt uit naar de maand december. Dan pakt hij weer zijn rugzak om voor enkele maanden af te reizen naar Afrika, op zoek naar nieuwe inzichten in het ontstaan en de ontwikkeling van de mensheid. Ik begrijp het leven nu wel veel dieper dan 30 jaar terug, maar het blijft een wonder en een passie om er zoveel mogelijk van te leren. ” Wie zijn reizen in Afrika wil volgen moet blijven kijken op de weblog: freddaniels.waarbenjij.nu

Actief sinds 26 Dec. 2010