Raar weer hier, leuke mensen.
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
23 December 2019 | Nederland, Nederland
Zaterdag houdt het weer zich netjes aan de voorspellingen: het is een snikhete dag waarin lange windstiltes afgewisseld worden met onverwachte rukwinden. Ik dacht vroeger altijd dat Nederland een moeilijk weersysteem had, maar sinds ik deze kust beter begrijp ben ik daar heel anders over gaan denken. Ik ben wel blij dat ik zoveel moeite gedaan heb om een beschutte plek voor de caravan te zoeken. Bij eerdere reizen heb ik al een paar keer schade aan de voorluifel gehad of moeten verhuizen omdat een plek onhoudbaar door de wind geteisterd werd. Maar hier hoor ik de wind over de bomen razen terwijl het doek nauwelijks klappert. Heel de dag is het zo heet geweest dat ik alleen rond de caravan wat kleine klusjes gedaan heb, steeds in de schaduw blijven en afwisselen met even zitten of nog maar een keer douchen. In de middag heb ik in het zwembadje verkoeling gezocht. Met hoed en zonnebril op ga ik het water in. Tussen de spelende mensen door vliegen een aantal grote libelles die in hun vlucht nog kunnen drinken van het water. Andere insecten als wespen en bijen drinken van de plasjes water en de vochtige stenen waar mensen uit het water zijn geklommen. De camping is nu goed vol, vanmorgen stond er al een rij auto’s voor de receptie: met caravans, boten op trailers of met aanhangwagentjes. In het campingwinkeltje naast het zwembad is het druk omdat zij daar ook “Meeneem Etes” klaarmaken. Als ik ben afgekoeld koop ik er een zak frites voor 15 Rand : een Euro. Iets hartigs eten met dit weer is net zo belangrijk als veel drinken. Morgens eet ik in Afrika graag havermoutpap omdat dat heel veel vocht opneemt en dat langsaam aan je lichaam afgeeft. Rozijnen en fruit erdoor voor de smaak en de vitaminen. S’avonds na het eten zet ik nog twee liter groene thee en drink die achter elkaar op. Om half een wordt ik vannacht wakker: van de kou! Dan maar weer het raam dicht, deur half dicht en het ventilatorkacheltje kan van blazen naar verwarmen. Even mijn verhaaltje schrijven en dan ga ik verder slapen. Zondag begint met koel winderig weer. Ik kom langzaam op gang maar in de loop van de ochtend schroef ik nog een 8 mm zeskant schroef van 65 mm lang in het achterste deel van de bracket. Ik kan daar met de boor niet komen omdat de bladveer in de weg zit. Maar met een verlengde houtboor kan ik er wel langs en wel ietsje schuin een gat in het houtblok voorboren. Ik doe vet op de schroef en dan kan ik hem met sleutel 17 voorzichtig erin draaien. Dit achterste deel van de bracket wordt opgedrukt in het chassis dus de schroef is vooral bedoeld om hem zijdelings op zijn plaats te houden. Het ziet er goed uit en ik ruim alles op en zet het zware wiel er weer op: stalen velgen en Cooper SST banden met extra binnenband wegen een ton, maar ze rollen met laag toerental zelfs moeiteloos door zacht zand. De band aan de slechte kant van het chassis laat ik wat lucht uitlopen om hem zachter te laten veren. Als ik weer op vier wielen sta ga ik voorzichtig een stukje rijden op de camping. Even stoppen en kijken. Gaat goed. Dan maak ik een ritje naar de tweede haven waar ik bij het vertrouwde curryrestaurantje nu zit te wachten op mijn muttoncurry, terwijl een koele Savana de keel voorbewerkt. Het is hier op zondagen een gezellige chaos met mensen van allerlei pluimage. Er zitten wel 50 mensen aan de eenvoudige houten tafels op het buitenterras. Muziek blèrt uit een speaker, motorfietsen knallen, glimmende mercedes, lexus en pickups rijden af en aan. Stoere meiden in leer en tijgerpakken maken lol en gezinnen met kinderen wiegen mee op de muziek. Zwarte, blanke en Indische families zijn allemaal vertegenwoordigd. Een bestelwagen komt 50 broden bijleveren door dezelfde ingang als waar de nieuwe klanten staan te wachten om hun bestelling op te geven. De meisjes van de bediening lopen af en aan om de borden met eten op de tafels te zetten. Een vrouw van misschien wel 80 jaar oud in een vale bloemetjesjurk kruipt stijf van de reuma uit een glimmende mercedes sport met ralley-strepen. Aan de kade voor de deur liggen drie sleepboten te wachten op een oproep en als ze hun enorme motoren starten kijkt iedereen op. Als ik gegeten heb rij ik om de hoek naar de ijswinkel waar ik een grote oubliehoorn koop met twee dikke bollen ijs. Ik heb al vaak met de eigenaresse gesproken en ze is verrast me terug te zien. “zijn er al weer vier maanden om?” Ik wandel langs deze publieke haven met mijn ijsje. Jachten mogen hier een maand gratis liggen maar er is veel meer drukte van verkeer en de restaurantjes en publiek langs de kade dan in de jachthaven van de club. Dan rij ik door naar mijn boot. Het is lekker koel en ik breng de twee helften van de oude beam die ik in de lengte had doorgezaagd naar de werkplaats van de werf. Er is niemand en ik gebruik de grote bankschroef om de beam in te klemmen. Ik wil er nog meer over de lengte van vier meter afzagen om de onderste helft achter te kunnen leggen en de bovenste helft voor. Achter wil ik de windvaan erop kunnen zetten en aan de voorkant de voorstag. Maar ik kom met de handzaag en met de decoupeerzaag niet door de taaie resorcinol waarmee de beam delen verlijmd zijn. Dan morgen maar proberen met een geleende handcirkelzaag. Dan ga ik maar eerst de tentjes van de boot afhalen en ik berg ze met het hele frame eraan achter in de bak van de auto. Het gaat vannacht regenen dus als het morgen nog regent kan ik bij de caravan het doek van de tentjes vervangen. Om zeven uur rij ik terug naar de camping. Eerst lekker douchen, dan koken en om half negen nog een stuk van dit verhaal erbij schrijven. Vindt u het niet vervelend om alleen te reizen? Hoor ik vaak. Nee hoor ik verveel me nooit, ik kom wel altijd tijd tekort. Vind u het niet gezelliger om samen te reizen? Ja, als je dan ook samen aanpakt, want met alleen maar praten (waar ik ook erg van hou) kom ik nog meer tijd tekort.