Fijne Jaarwisseling! Zaterdag29, zondag, maand. 31
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
31 December 2018 | Zuid-Afrika, Bronkhorstspruit
Het is regenachtig en lekker koel weer. Ik ben al om zes uur aan het werk naast de caravan. Ik monteer de gisteren gemaakte motorplank tussen de twee kleine motorsteunen die ik eerder gemaakt had voor de kleine buitenboordmotortjes. Met zes boutjes past het precies. Ik wil de grote motor in het midden hangen en ook de mogelijkheid hebben om de kleine Johnsonmotor ernaast te hangen. Ik pas alvast de kleine motor, die achter in de auto lag. Maar de kleine Johnson motor kan niet meer draaien met deze steun. Daar ben ik minder blij mee want dat motortje kan normaal 360 graden in het rond gedraaid worden waardoor het juist zo handig is dat ik ook op volle kracht achteruit kan varen. Dat leek me nu juist zo handig als je tegen een strandje bent opgevaren. Dan rij ik naar de winkel op de werf waar de Seagull motor ligt. We halen hem van de voorraadzolder af en leggen hem achter in de auto. Terug bij de caravan zet ik hem op de motorsteun. Het bevalt me helemaal niet. Ik ben bang dat de motorsteuntjes niet sterk genoeg zijn voor de kracht die deze motor kan ontwikkelen. Die steuntjes zitten met lijm en houtschroeven in elkaar en ik denk dat de Seagull, als ie echt kracht moet ontwikkelen de boel aan splinters zal trekken. Misschien dat gewoon varen met weinig weerstand nog wel zal gaan, maar bijvoorbeeld als ik aan de grond gelopen ben of tegen de branding in moet wegvaren of een andere boot moet slepen is deze ophanging echt te licht. Aan twee plankjes kun je geen zes paarden laten trekken. Jammer van de moeite en de tijd. Ik haal de constructie weer uit elkaar. De kleine motorsteuntjes kan ik nog wel gebruiken voor de kleine Johnson en die is voorlopig voldoende om hier in het haventje in-en uit te varen. Ik ruim alles weer op en leg de Seagull met een kettingslot vast aan de caravan en rij naar de werf. Dan ga ik verder met het trampolinedoek aan de achterkant. Het is zwaar werk onder de boot zittend met je armen boven je hoofd de vislijn inrijgen en stukje bij beetje steeds meer spanning geven. Maar ik heb het goed opgemeten en gesneden. Het past perfect. Als ie zover vastzit dat ik erop kan lopen is dat een geweldig gevoel: alsof de boot ineens af is. Ik loop wat heen en weer en probeer allerlei zit-posities uit. Ook op de achtertrampoline is het lekker zitten en ook nog gemakkelijk sturen. Welke boot heeft ruim dertig vierkante meter dek waarop je overal kan lopen en lekker kan liggen en zitten? Zelfs hele grote jachten hebben meestal maar een kleine kuip waarin je echt leeft. Dan kijk ik nasr een manier om de boot op de dollies te krijgen. Als ik vier houtblokken onder de boot weghaal staan de rompen alleen nog in het midden op twee balkjes en kan ik voor-en achterkant van de boot op en neer wippen. Dat heb ik straks nodig om de boot 25 cm omhoog te werken zodat de wieltjes eronder kunnen. Voorlopig hang ik de kleine motorsteun op en pas de kleine Johnson eraan en meet dan uit hoe groot het gat moet worden dat ik in het trampolinedoek zou moeten maken om de motor te kunnen bedienen. Ik wil dan gewoon een rond gat maken en daar een dyneemalijn inrijgen. Hopelijk kan ik zo de spanning van het doek behouden. Ik plak de rand af met plakband en hou dan op voor vandaag. De vissers hebben een mooie vangst gehad: twee yellowfin tonijnen, (de lekkerste vissen voor sushi) en twee Jacks en een Kingmackerell en een kleine Barracuda. Wat een prachtige dieren.
Erica van Johan is jarig en ze geeft een feestje op het grasveld voor het clubgebouw. Ze heeft me van de week uitgenodigd. Ik rij terug naar de camping om te douchen, scheren en schone kleren aan te trekken. Dan even naar het winkelcentrum waar ik een mooie oranje pot-roos zie met donker bladgroen en veel knoppen. Die ziet er vitaal uit en zal wel mooi bij hen op het dakterras staan. Terug naar de club en ik zit al gauw met een biertje en een tafel met zelfgemaakte hapjes te praten met de andere genodigden. De barbecue gaat aan, want zonder ‘braai’ kan het leven in ZuidAfrika niet. Ik spreek met Claudia en Hayden. Claudia heeft een rondreis in Europa gemaakt. Ze vond vooral Nederland zo mooi en de mensen zo aardig. Maar als ze vertelde dat ze in ZuidAfrika geboren was begon iedereen over de Apartheid terwijl die al na een referendum daarover werd afgeschaft voordat zij geboren was. Ja, ik denk dat de geschiedenislessen in Nederland wel een beetje achterlopen en dat de meeste Nederlanders verder ook helemaal niks van ZuidAfrika weten en er nooit iets over horen.
Zondag 30 december. Vandaag was een hele rustige dag met lekker bewolkt en redelijk koel weer. Ik was om half negen bij de boot en heb alleen maar lopen denken hoe ik de motorophanging zou maken. Ik durfde de schaar nog niet in het trampolinedoek te zetten uit angst dat ik later toch voor een andere manier van motorophanging zou gaan maken en dan een gat in het doek heb gemaakt op de verkeerde plek. Ik probeer allerlei posities uit en welke lengte pijp of welke andere materialen komen in aanmerking? Kunnen de motoren nog verder naar achteren nu ik er via de trampoline zo gemakkelijk bij kan? Kan ik dan nog bij de gashandel? Ik kan wel gemakkelijk bij het roer. Is het wenselijk in verband met de gewichtsverdeling in de boot en ook de golfhoogte tussen de rompen om de motor verder naar achteren te hebben of juist niet? Hoe zal het in de praktijk gaan als ik op de motor kom aanvaren bij een steiger? Om aan boord te klimmen vanuit het water kan ik ook een trap tegen de achterkant van de trampoline zetten, maar waar laat ik die als ie niet gebruikt wordt? Ik kan ook een touwladder maken in de breedte tussen de rompen achter de trampoline. Dan hoef ik geen gat in de trampoline te maken om zelf doorheen te klimmen. Dat is misschien wel een heel goed idee. Ik heb daar drie meter lengte en kan dan vanuit het water vastgrijpen een de dyneemalijn en eerst op de achterkant van de trampoline gaan zitten. De treden van die ladder lopen dan in de lengterichting van de boot, wat iok gunstiger is. Ik kan nog niet tot een keuze komen en ga wat eten in het curryrestaurantje. Joh, wat is het daar druk. Terug bij de boot loop ik wat heen en weer op mijn ‘dek’ en ga in de kajuit zitten en slaap zelfs een half uurtje in de stuurboordromp. De ventilatieopeningen zijn wel heel lekker, vooral die ik in het voorste raampje gemaakt heb. Ik overweeg of ik er nog meer bij zou maken. Dat zou nog gemakkelijk kunnen bijvoorbeeld in het achterste raampje maar is het nodig zo dicht bij het grote luik? Waar ga je koken? Waar ga je zitten? Aan de trampolinezijde zou ik ook nog gemakkelijk een ventilatieopening erbij kunnen maken en dat zou ook nog heel leuk staan om daar twee ‘patrijspoortjes’ te hebben. Een paar echte stoere bronzen of koperen poortjes zou ook prachtig staan maar dan moeten ze wel goed open kunnen en die dingen zijn ook zwaar en duur. Voorin en achterin de kajuit op de korte zijden kan ook nog gemakkelijk ventilatie gemaakt worden, maar is het nodig? Als de zonnetentjes goed werken kan het grote luik bijna altijd open blijven. Ik zet de tentjes nog eens op. Als ik aan de buitenzijde nog een strook doek eraan maak kan ik het tentje ook helemaal door laten klappen zodat er over iedere kajuit een tunneltent ontstaat met een breedte van 1 meter zeventig en een lengte van twee meter veertig. Zou ik er dan ook nog een derde framebeugel bij maken? Er is wel ruimte voor maar kan ik ook nog een aluminiumprofiel vinden dat nog een maat breder is zodat alle frames nog steeds in elkaar passen als het tentje plat ligt? Zo loop ik te puzzelen en te denken maar ik doe nog helemaal niks. De buren komen langslopen voor een praatje en ze vinden de boot zo ontzettend mooi. Beautiful, beautifull, beautifull zegt de buurvrouw. Ik zie wel dat de boot weer erg vuil is geworden, vooral onder de tentjes die plat gelegen hebben. Dus ik ruim de bladertroep van de bomen op (eucalyptus naalden en zaden) en ik rol de tuinslang uit en spuit de hele boot nog eens goed af. Het gaat regenen dus dan is het ook wel lekker als het ergste vuil al van de boot af is. Als ik klaar ben begint het harder te regenen en ruim ik op en rij naar de supermarkt. Met een stuk watermeloen en een pakketje verse kipstukken ga ik naar de camping. Het regent te hard voor de barbecue dus dan maar aanbraden in de pan. Wel zo lekker. Het blijft de hele avond regenen en ik ga naar binnen onder het muskietennet op bed liggen. Moet er in de boot ook nog muskietennet voor de raampjes of over het luik of ook een los net over het bed? Ik word om half twaalf wakker van dierengeluiden en ga dit verhaal schrijven. Het lijken wel bavianen, maar die zijn hier niet. Vechtende katten misschien? Of kunnen Vervet aapjes ook dit soort geluiden maken?
Maandag 31 december,
De laatste dag van het jaar. Het regent niet maar het is zo vochtig dat de luchtvochtigheid soms als druppels aanvoelt. Officieel is dit kustgebied niet in de tropische zone, maar door de bijzondere golfstromen en wind vanuit de Indische oceaan is het wel een tropisch klimaat hier. Honderd kilometer naar het noorden/oosten komt ook bijvoorbeeld het meest zuidelijke koraalrif op aarde voor. Unieke planten en dierenwereld voor deze breedtegraad. De camping is een grote tropische tuin op duingrond. Bij de boot ga ik de zes grote spanbanden uitrollen en ieder in twee delen snijden. Dan monteer ik die stukken als singels onder de rompen. Als ik nu twee roestvrijstalen pijpen van zes meter lengte leen van Johan en die aan weerszijden door lussen in de singels schuif moet ik aan iedere kant tien man kunnen laten tillen. De wieltjes eronder om op te laten rusten en op vlakke grond te rollen. Ik hoop dat dat van de week gaat lukken. Dan komt Hayden kijken. Ik leg hem ook de motormount uit. Hij heeft natuurlijk zijn eigen ideeën maar geen betere. Dan komt Frederik langs. Ook hij heeft wel een idee hoe hij het zou doen maar ik blijf toch overtuigd dat mijn plan sterker en veiliger is. Dan haal ik de kleine buitenboordmotor uit de auto. Ik hang hem op een trapje en vul hem met benzine en hang hem dan achterop een klein polyester sloepje dat aan de steiger ligt. Ik probeer te starten maar krijg het startkoord niet in beweging. Misschien zit de zuiger vast in de cylinder? Ik spuit er wat WD40 smeerolie in. Dan komt Gerrit aanlopen. Hij haalt de bougie er weer uit en trekt een paar keer aan het startkoord. Nu gaat het wel en de olie spuit uit het bougiegat. Gerrit zegt dat viertact motoren niet liggend vervoerd kunnen worden, dan loopt de olie tussen de ringen door de cylinder in. Lastig want ik kan hem toch niet verticaal vervoeren. De motor start meteen. Lekker. Ik hang hem opnieuw aan het sloepje en laat hem goed warm draaien en ga er dan een uurtje mee varen door de jachthaven en onder de brug door de rivier op. Volgens het instructieboekje moet ie tien uur inlopen voordat je hem volgas mag laten lopen. Als ik terug kom haal ik hem er toch vanaf en terug de auto in. Dan ruim ik alles op en ga naar de camping om te douchen en schone kleren aan te doen voor de avond. Zo nog even een kop koffie zetten en dit verhaal schrijven en versturen voordat ik terug naar de club ga voor de oudejaarsavond. De bar zal open blijven en er is vuurwerk. Allemaal een fijne jaarwisseling !!!!!!!
01 Januari 2019 - 19:17
Ineke:
Gelukkig nieuwjaar Fred en ik hoop dat je heel veel plezier gaat hebben van al het werk dat je gedaan hebt. Gr. Ineke