Enkel verstuikt
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
05 December 2017 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Die vier pk's zijn hetzelfde als de vijf pk's qua cylinderinhoud ( 103 cc),maar de brandstof toevoer is minder. Waarom de fabrikanten dat doen is mij een raadsel. Voor gewoon een haventje invaren zal het dus op mijn boot niks uitmaken, maar wat als ik echt kracht nodig heb om weg te varen uit stroming? Twee keer vier pk wordt wel erg duur. Ik weet het nog niet en hij heeft ze nog niet. Mijn twee kleine motortjes die ik thuis heb liggen wordt weer een optie. Dan ga ik wat eten bij het curry restaurantje en een lekker mango- ijsje voor toe. Dan naar de supermarkt en vroeg terug naar de caravan. Daar werk ik nog aan een van de motorophangingen en maak die sterker voor geval er een motor zou aankomen die sterker is dan de 2,5 pk waarop ik ze gebouwd had. Een 8 pk lijkt me hier niet zomaar opgeschroefd te kunnen worden een 4 of 5 nog net wel.
Maandag maak ik het toegangsdeurtjes tot de kajuit van de bakboordromp af. Dat is een preciesiewerkje. Dan ook de glijders waar het kajuitluik op moet komen. Het was veel werk om ze maken in de timmerfabriek en het meeste preciesiezaagwerk is door de voorman zelf gedaan. Nu op lengte maken. Ik kies ervoor om het kajuitluik net achter de rails op het kajuitdak te laten rusten, dus niet op de rails zelf. Zo valt het luik als in een slot. Je moet eerst de voorkant optillen of opduwen en dan pas kun je het naar voren schuiven. Het glijdt dan op de houten rails maar die zijn van Balau. Nog kijken hoe ik de railsen vast ga zetten want die railsen zijn ook een versteviging van het kajuitdak zelf. Het begint te regenen en ik hou op. Als ik terugloop naar de auto glij ik uit op een soort kunsstof plaat die onzichtbaar onder de dennennaalden lag. (Eucaliptusnaalden) Ik maak een flinke smak en voel meteen dat mijn enkel verstuikt. Dat doet zo'n pijn dat ik even dacht dat ik hem gebroken had. Als ik weer overeind sta ruim ik hinkelend de spullen op en ga naar de supermarkt en daarna naar de camping. Ik heb een enkelbrace in de auto liggen en gelukkig weet ik nog waar. Dat helpt. Bij de caravan hoef ik niet meer dan een paar passen te lopen om te barbequen en daarna ga ik naar bed. Het blijft regenen en zelfs de hele nacht door.
Vanmorgen heel rustig aangedaan. Op mijn bed liggend de terugreis proberen te boeken. Toen ik eindelijk bij de betaling aankwam ging de eerste betaling niet door volgens de site en de tweede ook niet en toen vroeg de KLM website om mijn pincode van de creditcard. Daar schrik ik even van. Ik heb meteen gecanceld en de site afgesloten en gewist. Is dat normaal dat een luchtvaartmaarschappij om een pincode vraagt? Dat is nu mijn vijfde incident met de KLM in twee jaar tijd. Het regent nog tot een uur of twee in de middag en ik ga de plankjes die onder de lashings moeten komen alvast rondschuren met de schuurschijf op de boormachine. Dat kan ik bij de caravan doen. Dan maak ik de handgreep rails die op de voor- en achterdekjes moeten komen op maat en ik boor er kleine gaatjes door en door zodat ik straks van bovenaf door de rails en de dekjes heen kan boren en dan van onder de dekjes de boorgaten kan zien zodat ik weet waar ik moet gaan schroeven. Die gaatjes aan de bovenkant vul ik daarna wel weer met epoxy. Als het droog wordt ga ik naar de boot en kijk hoe de Balauplankjes onder de lashings passen. Dat gaat goed komen. Dan rij ik door naar de Thaise massagesalon bij de tweede haven. Kunnen zij ook traditionele Thaise drukpunt massage? Niet alleen mijn enkel doet nog behoorlijk pijn, maar ook mijn knie gewricht is flink onder stress gekomen en ik voel het ook in mijn rug en nek. Over een half uur hebben ze tijd. De Thaise familie komt uit Surin. Een van de twee vrouwen is getrouwd met een zuidafrikaanse man. Ja, ze zijn zeker gequalificeerd om een traditionele Thaise massage te geven. Dat vind ik belangrijk want niet alleen is zo'n massage een heel pijnlijke ervaring, maar ze kunnen ook schade veroorzaken. Alsof ik nog niet genoeg pijn had lig ik nu ook nog een uur lang een behandeling te ondergaan die Amnesty International zou afkeuren als het in Guantanamo Bay gebeurde. Ik heb heel wat liggen kreunen, maar ik weet hoe goed het voor je is en kom als herboren maar buiten lopen. Zelfs de enkelpijn is bijna weg en alle stijve spieren zijn weer ontspannen. In Thailand wordt deze massagetechniek onderwezen in de tempel van het koninklijk paleis in Bangkok en veel ziekenhuizen hebben zo'n Thaise fysiotherapeut in dienst. Ik ga terug naar de camping en ga koken en mijn verhaal schrijven.