Heet, heet, heet
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
26 Oktober 2017 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Beste vrienden, het is heet hier, heet, heet, heet. We verheugen ons op een weersvoorspelling dat het morgen iets koeler zal zijn. En dit noemen ze "lente". De arme dieren lijden nog meer dan wij, want er is heel weinig water en wat er wel is is lauw of warm. De dagen bestaan uit wakker worden om 5 uur of eerder, dan is het nog lekker. Koffie zetten en een ontbijtje met havermoutpap verrijkt met nootjes, granberries en stukjes appel, honing en een paar druppel citroensap uit een flesje. Dan in dan de cameraspullen in de auto en om half zes de poort van de camping uitrijden. Meestal gaat het door tot het middaguur want de routes zijn best lang als je bedenkt hoe langzaam het gaat want elke paar honderd meter sta ik weer stil, motor uit, om fotos te maken. Als je langer stilstaat vergeten de dieren het geluid van de auto en gaan ze hun eigen gang. Om een uur of elf wordt het deze dagen echt te heet en verlang je naar beschutting in een van de kampen: een airconditioned winkeltje of het overdekte terras van een restaurantje waar een milkshake of een ijsje of een koud biertje de temperatuur weer een beetje dragelijk maakt. Tenzij er opeens iets gebeurd. Zo stond ik van de week om elf uur nog even uit te kijken over de rivier op een veel te hete plek. Mijn vrienden reden verder en ik wilde ook mijn auto starten om hen te volgen toen er plotseling een olifant uit het bos opdook voor mijn auto. Ik stopte en hij liep vlak voor mij langs de oever af richting het water. Maar hij werd gevolgd door een zeer dorstige familie, waarvan vooral de teeners en pubers zich duwend en toeterend, ruziemakend en trompetterend een weg baanden door de smalle toegang op de stijle oever. Uiteindelijk stonden er 50 olifanten in her water af te koelen, terwijl ik allleen het zweet van mijn voorhoofd en mijn camera kon afvegen. Na een half uurtje spetteren en plonzen en zich vol drinken en modder spuiten werd het erg stil in de kudde. Ze wachten rustig totdat ook de laatste begreep dat ze op hem stonden te wachten en toen liepen ze rustig stroomopwaards over de zanderige bedding van deze breede maar bijna droge rivier. Toen de laatste kans op mooie plaatjes verkeken was startte ik de motor en dan is het nog drie kwartier rijden en stoppen totdat ik ook een verkoeling gevonden had.
De laatste dagen was het zo warm dat ik maar wat minder ben gaan rijden en op zoek gegaan naar observatiehutten van waar je overdekt kan uitkijken over een mooi stukje rivier. Dan zit je wel op een houten bank, maar je kan ook even opstaan, als je de andere bezoekers niet teveel stoort. Vooral in de namiddag is dat wel lekker want veel dieren trekken dan naar het water om te drinken en van het sappige gras langs de oever te genieten of een beetje af te koelen. Dus: in deze wereld lopen de dieren vrij rond en zitten de mensen in hun auto of achter een hek.