Verandering
Door: Alfred
Blijf op de hoogte en volg Fred
07 Maart 2015 | Zuid-Afrika, Krugersdorp
Dan besluit ik ook afscheid te nemen van Punda Maria en ik rij terug naar het zuiden naar Mopani. Daar kan ik weer internetten via een wifi voucher en ik bel ook met mijn moeder.
Ik blijf twee nachten in het rustic camp dat 8 kilometer ten zuiden van Mopani ligt. Het heet Tentze. Ik was hier eerder met Anton en Janneke. Ook nu hoor ik weer twee nachten achtereen leeuwen brullen in de verte. Op een tocht naar de grote Pan op de capricornloop stop ik bij de marshes. Een moerassig landschap in een bijna droge rivier. Daar zie ik een grote mannetjesleeuw. Maar hij staat op en loopt weg van de waterpoel waaruit hij heeft gedronken. Hij verdwijnt in het hoge gras en daarna in het metershoge riet dat in dit moeras groeit. Verder zag ik er alleen een paar olifanten en ik fotografeer een bijeneter die op een lage tak prachtig in de zon blijft zitten.
Het was een lange rit maar op de terugweg zie ik gelukkig nog twee schattige steenbokjes. Wat is het toch mooi als je die fijne diertjes in het hoge gras nog net een koppetje erbovenuit ziet steken! Ze kleuren perfect met de goudgele grastinten dus wat je ziet zijn de fijne lijntjes in hun gezicht en de puntige gladde horentjes.
Terug in het kamp maak ik nog een paar fantastische fotos van een Skops-uiltje. Dat is fotoboek kwaliteit. De volgende ochtend maak ik weer een paar fotos van het uiltje als ie terug gekeerd is op zijn vaste plekje en de eerste stralen van het zonlicht op zich krijgt. De rest van de dag blijft het takje waarop hij elke dag zit in de schaduw van het dichte struikgewas dus dit zijn de enige zonnestralen die hij direct op zich krijgt.
Vanmorgen vroeg ben ik begonnen met inpakken en om half acht rij ik weg. 150 kilometer verder naar het zuiden heb ik gegeten in kamp Satara. Een heerlijke rit door het prachtige landschap. 50 km per uur. Ook met de trailer erachter rij ik in de vierde versnelling. De auto rijdt super op dit soort wegen. Ik heb een paar keer het brandstofgebruik gemeten en dan heb ik in Kruger gemiddeld een op twaalf gereden. Na de lunch rij ik door naar tsokwane. Dat is een picknicplek waar je even kunt uitstappen. Ik neem een half uurtje rust met een ijsje en rij dan verder richting Lower Sabie. Een schitterend landschap door heuvels en langs rotswanden.
Op Lower Sabie zegt de receptioniste dat ik had moeten reserveren want alles is vol. Dat had ik niet gedacht want in alle andere kampen was het bijna leeg. Ze gaat op zoek en er blijkt een cancelation te zijn van een hutje. Dat is een kamer met gebruik van een gezamenlijke kampkeuken en een toiletdouche gebouw. Het is tweemaal zo duur als de camping maar ik neem het. Het huisje ziet er van buiten wel leuk uit maar is van binnen maar een bedompt hokje. De camping is er net naast en een ouder zuidafrikaans stel bied mij een lekkere kop thee en een stoeltje aan om even bij te komen nadat ik met flink wat inspanning de trailer op het veel te kleine parkeerplekje gedraaid heb en de auto een stukje verderop geparkeerd heb. Dan ga ik in het restaurant zitten met een prachtig uitzicht op de rivier terwijl de zon langzaam ondergaat. Ik praat aan het tafeltje met een duits stel dat drie weken vakantie heeft. Drie overnachtingen in Kruger en dan een tocht langs de zuidkust. Ze genieten er wel van maar blijven toch erg in hun eigen sfeer. Ze zien wel wat, maar ze observeren niet.
In de rivier liggen hippos die regelmatig van zich laten horen. Aan de andere oever komen een paar buffels drinken en er staat een groepje kolganzen aan de waterkant.
Er steekt een frisse wind op over de rivier en ik ga naar mijn hutje. Zo te zien is dit het oudste deel van het kamp. Ronde hutjes met een rieten dak net achter het restaurant en naast de camping. Op de camping zie ik toch nog wel een paar lege plaatsen. Kennelijk wordt er door de receptie niet ter plekke gekeken of mensen ook daadwerkelijk inchecken.
Ik val in slaap en wordt om een uur wakker. Even buiten kijken. Het is volle maan. Ik hoor de hippos en in de verte ook een leeuw. Een nachtvogel vliegt om mij heen als ik onder de bomen het pleintje op loop waaraan de hutjes liggen. Je hoort hier wel veel minder dieren geluiden dan in Tsendze of in Punda, maar dat komt ook omdat de natuur hier aan de overkant van de rivier begint.
Kwart over twee. Ik kan niet slapen. Ben ik dom geweest om weg te gaan uit Punda of uit Tentze? Of was het lang genoeg voor wat ik daar kon ervaren?
07 Maart 2015 - 20:53
Marion Boode:
Hoi Fred,
Klinkt allemaal erg vervelend. Wij zij weer goed thuis gekomen van een heerijke wintersportvakantie. Geniet ervan en kom thuis met mooie foto's.
Groetjes ut Fryslan,
Marion