zeehonden en Brandberg
Blijf op de hoogte en volg Fred
03 Februari 2013 | Namibië, Swakopmund
Na mijn vorige verslagje uit hentiesbaai wilde ik naar de supermarkt maar werd afgeleid door de geur van gebakken vis. Jullie hadden het al geraden, Hentiesbaai is er voor de vissers. Elke winkel gekoopt er vissspullen, elke B&B heeft een vissersnaam. Ik volgde mijn neus naar het visrestaurantje om de hoek. Het hangt er vol met foto's van mensen met hun vangst. Er wordt vanaf het strand gevist met hengels en de meeste foto's laten zien dat kabeljauwen van 20-30 kilo wel een foto aan de wand waard zijn. Ik bestelde dus kabeljauw met frietjes, wat wij een Lekkerbekje noemen en at mijn buik vol aan de grote moot kabeljauw. Goed gevuld reed ik door naar de Cape Cross zeehondenkolonie. Daar draait zich de maag wel even om. Een paar duizend robben liggen er te zonnen op de rotsen en het strand. Er is een walkway met een stevig hekwerk gemaakt om er tussendoor te kunnen lopen zonder dat ze je poot eraf bijten. een verselijke herrie want ze roepen naar hun jongen en ze schreeuwen naar elkaar om hun plekjes te behouden. Verder is de stank enorn, want overal liggen dode jongen in alle staten van ontbinding. Het was al laat in de middag en ik kon maar een uurtje blijven, maar dat was ook wel genoeg. Toen ik weg reed rook ik een kilometer inland nog de lucht. Ik reed een stukje naar het noorden en toen met de late zon in de rug het buinnenland in. Een ongelofelijke weg door een landschap dat mij aan de planeet Mars doet denken. Eindeloze vlaktes met stenen, heuvels met stenen in de verte en door het lage licht aangeschenen tot een diep-rode kleur. Het was prachtig en ik stopte e;lke keer weer om foto' s te maken. Uiteindelijk kwam ik op een kruising waar ik rechtsaf moest. Die weg was verschrikkelijk slecht. Diepe wasbord-ribbels maakten het rijden tot een grote ellende. Er waren stukken bij waar ik terug moest naar 20 km per uur om de auto te sparen en dan nog was ik elke keer bang dat er iets zou breken. Ik zag sinds Hentiesbaai geen andere auto's meer en ook geen enkel ander teken van menselijk leven. Uiteindelijk werd het te laat om nog door te rijden en sliep ik die nacht aan de kant van de "weg" in het veld. De volgende morgen rustig verder gereden kwam ik na 2 uur aan in Uis, een klein dorp met wat voorzieningen voor mensen die onderweg zijn naar de Brandberg. De Brandberg zelfis ook zo' n graniet-rots, maar dan een hele grote zoals Ayers-Rock. Ik had hem de hele avond ervoor al gezien toen ik over die rotweg kwam aanrijden. In Uis lekker gegeten en de auto geinspecteerd. Behalve een wat krakende schokdemper aan de linkerachterkant lijkt er niets gebroken. Dat is werkelijk ongelofelijk. Even afwachten hoe het met die demper zal gaan, maar zelfs zonder dempers kan met ook wel rijden, als je maar niet te hard gaat. Ik ben na de middag doorgereden naar de Barndberg White Lady lodge. Een kleine oase in de grote en barre leegte. Zwembadjes, rotstuinen, vruchtbomen een lodge en een restaurant en een camping met plaatsen onder grote oude Acasiabomen. Er staat elke middag veel wind, dus best een moeilijk klimaat. Ik sprak met de eigenaar Albri. Zij hebben overvloedig water uit een ondergrondse rivier. In de voormalige rivierbedding nu droog, loopt zelfs een familie wilde olifanten. Verder houden ze in de lodge allerlei vogels in foullaires en het meisje van de receptie heeft een tam stockstaartje. Ze heeft hem pas twee weken, maar als sociaal dier is ie nu al heel tam en komt naar je toe om opgenomen te worden. heel leuk, zoiets als een jong katje. Ik ben 's avonds nog naar de ingang van de kloof gereden van waar je naar de rotstekeningen kan lopen. Ik was de laatste en enige bezoeker. Eerst wilde ik niet verder gaan, want ik hou helemaal niet van lopen in zo' n omgeving, maar op aandrang van de ranger ben ik toch gegaan. Er was gelukkig hier en daar al schaduw van de rotsen aan weerszijden van de kloof. Toch was ik blij dat ik het "pad" kon volgen naar de rostoverhang waaronder die tekeningen te zien zijn. Een figuurtje van een centimeter of 25 hoog werd door Breuill in 1917 voor een White Lady aangezien. Theorien werden gevormd dat dit gemaakt zou zijn door mensnen die vanuit Prehistorisch Zuid Europa in Afrika getrokken zouden zijn, maar later onderzoek wees uit dat de "lady" een penis van 5 centimeter heeft. Nu wordt gedacht dat het een shamaan is. Ook die theorie lijkt mij wat te ver gezocht, maar zo gaat het (naar wat ik nu weet) steeds met de interpretie van archaeologische vondsten. Die archaeologen en ook de kamergeleerde antropologen begrijpen die culturen helemaal niet goed en daarom denken ze van alles te zien wat volgens mijn specialiteit in de kennis van levende volken die nog traditioneel jagers/verzamelaars zijn, helemaal niet zo waarschijnlijk is. Ik was nog net voor donker terug bij de auto en bij het lopen over dit onbekende pad mis je je gewone bril wel. Ik heb een bril voor verafzien en niet eens zo sterk. Overdag draag ik hem nooit, omdat ik dan een zonnebril op sterkte op heb. maar in de schemer op onbekend terrein is ie toch wel handig. Terug rijdend naar de lodge op 20km lang zandpad kon ik met de lichten aan ook nog wel beter zien door mijn zonnebril. Ik was toch blij dat ik er was. Het werd een maanloze nacht me heldere sterren.
Vandaag is een rustdag. Het was koud vanmorgen, met binnentrekkende mist uit zee en ik ben na mijn eerste kop koffie weer terug in bed gekropen en pas on 12 uur weer uitgekomen. Rustig hier gebleven en vanmiddag in lodge in het zwembadje gelezgen en wat gedronken. Ik mocht de computer gebruiken voor het internet, want het is heel rustig met gasten.
Nu ga ik stoppen, tot schrijvens,
Fred
03 Februari 2013 - 18:45
Co Hartensveld:
Fred. Wat is het leuk om jouw stukjes te lezen. Met al die bijzondere "dingen" die je beleeft.
Succes met je reis. Doe je wel voorzichtig? Goed nadenken voordat je een besluit neemt.
Groetjes. Co.
03 Februari 2013 - 20:10
Adriaan:
Een leuk, levendig reisverslag. Zelf ook eens zo'n kolonie zeedieren gezien: je beschrijving van de stank herken ik! Met de duizenden foto's die jij maakt (gaat maken), moet je toch wel een maand of 10 fotograaf van de maand worden! Succes met je werk! Groeten, Adriaan. -
03 Februari 2013 - 20:37
Johan Rimmelzwaan:
Hallo Fred.
Ik lees iedere keer met genoegen je wederwaardigheden maar nu heb ik een vraag.
Dat gaat over die rotstekening.
De ene zegt het is een vrouw, de andere ziet er een penis in enz.
Maar wat denk jij dat je gezien heb?
Ik vond het nogal raadselachtig wat je schreef.
Ik ben benieuwd naar je antwoord.
Johan -
05 Februari 2013 - 16:00