De laatste dagen in Namibie
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
05 April 2012 | Nederland, Monster
Ik vergat in het vorige verslagje dat de rit naar Windhoek vanaf het bereiken van de asfaltweg toch ook nog 350 kilometer is. Onderweg heb ik nog een stop van een paar uur gemaakt in Rehoboth. Dat is een mooi gelegen stadje zo'n 85 kilometer ten zuiden van Windhoek. het stadje is gesticht ten behoeve van kinderen die geboren zijn uit relaties tussen Nederlandse boeren en vrouwen van de San (bosjesmannen). Over apartheid en discriminatie gesproken, de werkelijkheid van menselijke relaties is wel iets ingewikkelder dan het wijsvingertje. De geschiedenis vertelt niet of er ook kinderen zijn uit relaties tussen vrouwen van Nederlandse afkomst en mannen van San etnische afkomst. Maar dat zou mij ook niet verbazen als het wel is voorgekomen. Hoe dan ook, ik wilde wel eens zien of ik daar Nederlandse gezichten kon ontdekken. En inderdaad daar lopen wel wat mensen rond die er uitzien als Nederlanders met een kleurtje. in windhoek ben ik een dag op de arebbush canpground gebleven. Ze heben een heerlijk restaurant daar, maar verder is er wel veel verkeerslawaai want het ligt net naast de kleine stads-airport waar vooral in het wekend veel wordt gevlogen. Dus heb ik de volgende dag mijn band professioneel laten repareren en toen ben ik de stad uitgereden naar een lodge met een enorme wildfarm eromheen. Daar heb ik heerlijk een paar dagen wild-kamperend aan de rivier gestaan die net voldoende was gezwollen om erin te baden en te spartelen. Overdag de auto geinspecteerd en kleine reparaties en verbeteringen aangebracht die steeds maar weer uitgesteld waren. Toen de uitrusting geinspecteerd en geselecteerd wat mee moet en wat in de auto kan blijven. Als ik het te warm kreeg ben ik in de rivier gaan zitten en als het 's avonds koud werd heb ik een lekker warm vuurtje gemaakt van het overvloedig aanwezige accasiahout, dat langsaam brand met weinig rook. een groot Wildebeest liep nog langs de oever en zag mij niet door de laagstaande zon. Het was een heerlijk weekend zoals ik er eigenlijk meer had moeten hebben deze reis. Maandag ben ik terug de stad ingereden. Geprobeerd mijn bandencompressor te laten repareren, maar dat kon niet op korte termijn dus uiteindelijk heb ik hem in mijn bagage mee naar Nederland meegenomen. Toen heb ik voor de zekerheid nog een ander ventiel in een van mijn wielen laten vervangen zodat ik straks niet terugkom en een leeggelopen band aantref. Taxi naar de airport besteld, batterij van de auto losgekoppeld, camera's ingepakt en op een terrasje van het inmiddels heerlijke weer gaan genieten. Juist deze tijd van het jaar is het weer in dit deel van zuidelijk Africa het beste, dus dat is wel vervelend dat ik juist de moeilijkste tijd gehad heb en nu het echt lekker begint te worden weer naar huis terugkeer. Het vliegtuig had wel twee uur vertraging, maar daardoor kon ik lekker relaxed wat eten op de airport en wat foto's sorteren en met de andere reizigers praten. Op de vliegtuigstoel die mij toegewezen was had iemand overgegeven dus die stonk en toen ben ik in het middenpad gaan zitten en had ik uiteindelijk vier stoelen waarop ik heerlijk languit kon liggen (nou ja, heerlijk is anders. Als je ribben aan een kant teveel pijn gaan doen moet je omdraaien tot de andere kant teveel pijn gaat doen.) Maar door de vermoeidheid en met een paar glazen Merlot in een wazige brein slaap je toch wel. Het vliegtuig kwam wel laat aan, ik had nog minder dan een uur om over te stappen., maar het is toch gelukt. En dan sta je weer ineens op ons mooie Schiphol. Van alle luchthavens die ik ken de gezelligste, en met de warmste verwelkoming door onze eigen douane. Supersnelle bagageafwikkeling, helemaal top. Trein en bus naar huis gaat ook prima. Stukje lopen met die veel te zware tassen, maar ja: m'n huisje staat er nog en alles ziet er heel uit: het is een beetje oud en beetje vies en het stikt een beetje muf van drie maanden niet luchten. Het is zoals altijd rommelig, maar een mens moet zo zijn prioriteiten durven kiezen.
Auto-tje start weer vlot, telefoon doet het weer. In bad en in bed. Vandaag naar mijn moeder gereden en daar wat gegeten; met de Pasen gaan we lekker uitgebreid brunschen. Dan de stapels post en zo'n 350 e-mails die ik had laten staan omdat ze niet echt urgent waren. Leuk, we krijgen over een paar weken een reunie van schoolklas 5/6 atheneum/gymnasium van het Thorbecke SG. Grappig om te lezen hoe het je klasgenoten is gegaan in hun levens. Gek genoeg zat er voor mij geen echte verrassing tussen. Ik had dus toen best aardig ingeschat hoe zij hun levens zouden gaan invullen.
Wordt vervolgd,
Fred