Rotstekeningen in de Drakensbergen
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
07 Maart 2012 | Zuid-Afrika, Pretoria
Nee Lobke, ik ben Johannesburg niet ingereden.Die grote steden probeer ik een beetje te vermijden. Met mijn auto vol spullen vind ik dat een flink risico. Misschien een andere keer.
Ik ben vanuit Pretoria de Drakensbergen ingereden. Dat is een heel stijl berggebied dat de grens vormt met Lesotho. Het heet zo omdat er in 1830 een boer en zijn zoon een vliegende draak (Reptiel met vleugels )had gezien. Als je de bergketen ziet begrijp je dat ik er niet eens echt om gelachen heb. Als er ergens nog een dinosaurus in leven is gebleven moet het in de Drakensbergen zijn.Maar er zijn ook zo' n 35 duizend rotstekeningen gevonden van de voorouders van de San. Nu ik in het museum van Pretoria de expositie van zulke tekeningen gezien had wilde ik de echte sites wel eens zien. Het warenb 4 heerlijke dagen in de bergen. Lekker koel en prachtige vergezichten en rustige campings. Wel stijle hellingen, soms in de eerste versnelling omhoog en weer naar beneden. Mijn aanpak van studie van de SAN werpt nu al resultaten: ik heb al zeker drie tekeningen die al jarenlang bestudeerd zijn naar hun preciese betekenis, van een nieuwe en naar mijn overtuiging betere - interpretatie kunnen voorzien dan de experts tot nog toe hadden bedacht.(Ik had een paar boeken gelezen van ZuidAfrikaanse archeologen met veel afbeeldingen van die rotstekeningen.) Het is op dit moment heel populair onder archeologen om overal uitingen van religie in te zien, maar zoals je zult begrijpen is dat nu juist het allermoeilijkste om op te kunnen maken uit materiele overblijfselen, die zij kunnen vinden en die ze proberen te begrijpen en te beschrijven. Religie gaat juist over de gedachtenwereld van mensen en die gaat weer over hun levenservaringen. Etnografie en atropologie zijn betere ingangen daartoe, maar ook daar lopen veel te veel huiskamergeleerden rond die wel ieder jaar een klasje studenten lesgeven, maar dus geen ervaring hebben met het leven onder de volken waarover ze praten.
Na de Drakensbergen ben ik richting de kust gereden, lange afstanden hoor. Het regende en was mistig,. Het lijkt wel Schotse hooglanden, dit landschap. Nu ben ik in Port Saint Johns, een rustig kustplaatsje omgeven door spectaculaire kliffen en rotsen waardoor riviertjes zich een weg gebaand hebben om in de zee te kunnen uitstromen. Kleine strandjes tussen hoge kliffen. Heel rustig, ik ben hier nog geen tourist tegen gekomen.De hele resort is leeg. Gisterenavond en vanmorgen heb ik mijn boek uitgelezen van prof. John Parkington, een archeoloog van de universiteit van Kaapstad. Hij kan wel goed zuiver wetenschappelijk denken, en zijn eigen onderzoek vind ik ook wel goed, maar hij laat zich -zo te zien- ook nog een beetje teveel beinvloeden door de collegas die overal religie in willen zien, zonder die religie eerst goed te begrijpen vanuit de leefwereld van de jager/verzamelaars zelf.
Gisteren was het regenachtig, vandaag wel droog en zonnig, maar met zoveel wind dat ik mijn tentzeil heb opgeborgen voordat het zou scheuren.Tot de volgende keer,
Fred
07 Maart 2012 - 14:05
Yves:
Leuk ook eens wat over je werk te lezen. -
07 Maart 2012 - 19:04
Tineke:
Leuk voor je , dat je nu al resultaat hebt van je onderzoek.