Nog even in Lusaka gebleven
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
12 Februari 2012 | Zambia, Lusaka
Ja, deze camping bij Lusaka is zo lekker, het is moeilijk om ervan te vertrekken. Heerlijk wakker worden met een lenteachtig gevoel, niet te droog en niet te heet, maar precies goed. Niet teveel herrie en geen bavianen met wie je meteen weer in gevecht moet. Dus ook de gelegenheid maar genomen om de auto van binnen eens goed op te ruimen en van buiten schoon te maken en te inspecteren. Verder veel reisverhalen gehoord van andere reizigers, waaronder een Nederlands stel. Zij hebben nog geen pech gehad, maar ook weinig off-road geweest. Op de camping staat een Spaans stel met een doorgebrande koppakking en doorgebrande kleppen/klepvoeringen. Dan een Duits stel die al na 35.000 km kapotten schokbrekers had op hun 50.000 Euro nieuwe Mercedes. Wel een , naar mijn idee, veel te zware opbouw op die wagen gezet, met alle luxe die je je maar kan indenken. Ze hebben hun huis verkocht en gaan nu de hele wereld om zolang hun gezondheid het toelaat. Dan op de vorige camping een Italiaans stel waarvan de nieuwe Nissan begon te scheuren op het chassis. Ze hebben provisorisch laten lassen en proberen Mombassa te halen om dan met de boot terug te gaan. Ook veel verhalen van afgescheurde imperialen en zelfs hele Landrover-daken die afbreken en scheuren.Onderweg van Luangwa naar Lusaka talloze plaatselijke vrachtwagens met pech. Gebroken assen, lagers, aandrijfstangen.Dan een stuk of vijf persoenenwagens die totalloss langs de weg stonden, net gebeurd door ongeluk, van de weg geraakt, over de kop of door gebroken wielen en assen, met de ziekenauto en politie er nog naast. Ik denk ook dat veel lokale mensen veel te hard rijden en helemaal geen inzicht hebben in autos en pas merken dat er iets bniet goed is als het breekt. Waarschijnlijk ook slechte smeermiddelen en slechte service. Ik heb in luangwa de auto maar zelf doorfgesmeerd met de vetspuit die ik daarvoor in Windhoek had gekocht; beste kwaliteit die er is. ook kan ik niet uitstaan dat ik niet los kon komen uit dat beekje, dus heb ik zojuist bij de gereedschaphandel twee zware breekijzers gekocht. Dat zijn ijzeren stangen van 150cm lang en 3 cm dik. Dan een zware hamer van 3.5 kilo om die ijzeren stangen als grondankers (tentharingen)achter elkaar staand in de grond te hameren: een rechtop en een schuin, zodat de tweede de eerste verder in de grond duwd als er meer druk op komt. Dan mijn ketting erbij om de Highlift Jack te kunnen gebruiken als winch. Dat verruimt de mogelijkheden behoorlijk, denk ik. Ik heb ook nog stalen katrollen bij me, maar dan wordt de slag van de highlift Jack wel verkort tot de helft (nog maar 75cm). In ieder gaval voelt dit beter aan. dan heb ik maar twee rubbeeren deurmatten gekocht en een paar extra rollen ijzerdraad om wventueel een beter bruggetje te kunnen bouwen dan zomaar een paar boomstammetjes onder de wielen te duwen.Weer extra gewicht dus en ik hoop het nooit nodig te hebben, want alles is loodzwaar en het is zo al warm genoeg naar mijn gevoel. Ik ga nu vanmiddag eerst door naar het Karibameer, een heel groot stuwmeer op de grens van Zambia met Zimbabwe. Kijk dan wel hoeveel muggen er zijn en of ik nog Zimbabwe in zal gaan of dat tot de volgende keer (droge tijd) zal bewaren.
Groeten van Fred