de hel van Kafue
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
29 Januari 2012 | Zambia, Lusaka
dweggetje door velden en langs Zoals aad geschreven had, de grens oversteken gaat met een pont over de chobe rivier. Het kost een vermogen: 20 US$ en dat is nog maar het begin. Aan Botswanakant alles keurig georganiseerd, maar in Zambia begint een spel van wachten, sjacheren en betalen. Er stond al en lange rij rij met vrachtwagens, diepleggers volgeladen voor Zambia. Ik ging pas in de middag naar de pont omdat het dan mischien rustiger zou zijn: zondagmiddag. Nou dat had ik wel goed gedaan ,maar het duurde toch een paar uur voordat ik - met nog overal voorrang gekregen - erdoor was. Hoop gesjacher met geldwisselaars, want alles moest in US dollars betaald woerden en die had ik niet.Dus dat wordt omrekenen vanuit Euros en ook nog met mijn Namibische geld erbij. Dat alles in een paar smeriger kantoortjes op een smerig en druk terrein. Gelukkig speelt de ervaring hier een graadje mee want je moet rustig en vriendelijk blijven, maar af en toe ook onverbiddelijk en beslist.Om een uur of 5 was ik erdoor. Dan langs een lege weg nog 10 kilometer naar Livingstone. Dat is het startpunt voor een bezoek aan de Vic-Falls, de Victoria Watervallen. Ik reed nog net voor donker een backpackers guesthouse in waar ik de rest van de avond tot middernacht heb liggen dreunen op de muziek van de bar aan de overkant van de straat, die net begon toen ik mijn boeltje al had opgezet. De volgende dag opgebroken en eerst naar het museum. Overal waar je stopt met de auto lopen er sjacheraars om je heen te zeuren en geld te vragen voor iets wat je niet nodig hebt. Ik kocht wel bij een automaterialen winkel verplichte reflexie tapes voor de voor- en achterkant van de auto. Grote regenbuien tussendoor. Dan tegen de middag naar de watervallen. Het was er heel rustig in deze tijd van het jaar beina geen toeristen. Toch zeer indrukwekkend. Grote regenbui erbij, maar door de donkere lucht ook mooi om te fotograferen al is het zicht dan wel minder. Tegen de avond een andere slaapplek gezocht. Bij een campground vlakbij de watervallen ook een bar next door. Dan maar zo het bos in gereden naast een picknicplek. Daar heb ik rustig de avond en de nacht doorgebracht en ben ik vanmorgen vertrokken. eerst weer tanken, lucht erbij in banden voor de snelweg en toen over een prachtige asfaltweg richting Lusaka. Ik dacht via Lusaka naar Kafue National Park te gaan, maar ik zie hier ook een bordje staan dat je vanuit hier de zuidpoort van het park zou kunnen bereiken. Dat ga ik straks nog even nader onderzoeken bij het forestry bureautje.
Tot schrijvens,
Fred