wees voorzichtig met waar je om vraagt
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
22 Januari 2012 | Botswana, Kasane
Ja, daar zat ik de vorige keer in MNaun te vragen om eindelijk regen en verkoeling. Rij ik terug van de internetcaffee naar de camping (18 kilometer), zag ik de bui al hangen.Vlak bij de camping reed ik erin. eerst een beetje groete druppels en toen in volle kracht een regenstorm. Toen ik de camping opreed stond die al bijna onder water.Op mijn plekkie was mijn grote parasol die met 4 extra scheerlijnen vastgemaakt was in treurige toestand. twee sto;kken gebroken. De tent lag ook plat, bijde boogstokken geknapt. Ik trok maar gauw mijn kleren uit, dan hoef je dat noiet meer te doen als ze nat zijn en toen snel de rest in veligheid gebracht en weggereden naar het restaurant, de enige plek met een dak erboven. Daar was het personeel met bezems de vloer watervrij aan het vegen, maar de regen kwam ondanks het dak van 10 bij 15 meter tot aan de bar toe.Af en toe was er geen 10 meter zicht en de regen draaide als in een wervelwind onder het dak door. Een paar uur later werd het droog en kon ik beginnen met de puinhopen op te ruimen. Ik hoorde dat er in het dorp ook veel schade was aan de huisjes.
De volgende dag heb ik toch maar ingepakt en ben ik niet via Savuti, maar over de asvaltweg via Nata gereden. Je zal zo' n bui onderweg, op de toch al gevaarlijke route via Savuti krijgen, dan kan er als je vast komt te zitten ook een week lang niemand bij je komen.Dus risico vermeden en bij Nata nog een ritje door het vogelreservaat gemaakt.Veel modder rijden. Wel wat flamingo' s gezien, maar geen groote aantallen. Daar ook overnacht op de pan. Weer regen, dus alles nog een keer nat. De volgende dag doorgereden naar Kasane. meteen het Chobe park ingereden en daar op de camping overnacht.Onderweg zag ik veel impalas, bavianen, vogels, visarenden en olifanten en ....geluk... een troep wilde honden (painted dogs, noemen ze hier). Dat is tamelijk uniek en ik had ik nog nergens eerder gezien. De volgende morgen langsaam weer terug gereden naar Kasane. Het was prachtig zonnig weer geworden, dus op de camping van de Safarilodge heb ik alles uitgelegd op het grasveldje en schoongemaakt. De lodge ligt aan de Choberivier. Je kan de krokodillen zien zwemmen en de hippos vlakbij horen brullen. Ze kunnen ook de camping oplopen en overal hangen waarschuwingsbordjes. Door de regen zijn er ontzettend veel insecten. Miljoenen kevers en ...weet ik veel... vliegt rond de lampen 's nachts. Ook hele grote insecten, zo' n 8 cm. Het regent gewoon kevers, die om de lampen cirkelen tot ze erbij neervallen. De securityman kwam vertellen dat ze gisteren op mijn plekje een grote pyton hadden gezien: wel 15 centimeter dik. Vandaag alleen apen die proberen mijn voedsel te stelen. Vanmorgen waren er nog een paar Warthogs, wilde varkens, die rond een schijnwerpers de grond opgroeven om zich te goed te doen aan die duizenden kevers die daar 's nachts tegen de lamp waren gevlogen. Nee, voor je rust moet je niet naar Afrika gaan. Elke dag is een nieuw avontuur en je moet de hele dag actief zijn omdat de wisselingen zo snel gaan, dat je alle tijd nodig hebt om schade te herstellen en je weer voor te bereiden op het volgende. Af en toe teveel op een dag zou ik denken. Vanmorgen begon droog, maar daarna weer regen en nu is het gelukkig weer droog. Ik heb alles nog droog kunnen inpakken en tijdens de regen nog wat boodschappen gedaan en dan ga ik straks met de ferri de rivier over om in Zambia te komen.Misschien niet zo druk op zondagmiddag als morgenvroeg op een maandag.
Tot schrijvens,
Fred
22 Januari 2012 - 19:27
Aad:
Wij na een heftige reis van twee dagen met veel sneeuw gisteren in oostenrijk aangekomen. Dus ook veel neerslag en de nodige problemen zoals een stuk van 30 km in 6 uur. Bij jou en dat is ook onze ervaring van destijds, aan ongedierte bij nat weer geen gebrek.Het was zelfs zo erg dat er ver van de rivieren gewoon op het land werd gevist en er aan beide zijden van de weg water stond. Heel verstandig dat je via Nata ben gereden. Hoop dat je goed in Livingstone bent aangekomen. Veel plezier en ik blijf genieten van je verhalen alsof ik de reis weer maak.