Terrible Monday Deel 3
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
19 Augustus 2011 | Namibië, Windhoek
Maar dit gebeurde echt met mij; en het was afgelopen maandag.
Ik rij 800 meter op een pikkedonkere toegangsweg, waarvan ik alleen maar kan vermoeden, dat er een lodge aan het eind van de weg zal liggen met een jankende en lichtsignalen gevende politieauto achter mij aan. En ik rij nog zo hard als ik kan ook, want ik heb niet de hele middag met de zenuwen gelopen om dat toestel ook nog op het laatste moment te gaan missen h'e?
Dus zet ik door.
Als ik voor de ingang van het restaurant van de lodge mijn auto tot stilstand breng hoop ik dat de politie geen wapens trekt en trigger-happy is. In de verenigde Staten zou zoiets tot wapengeweld en overmeestering aanleiding geven.
Maar de politie van Namibie is COOL.
Al zijn ze wel met z' n drieen.
Ik maak meteen duizend excuses en leg uit waarom ik zo ontzettend haast heb.
Ze hebben natuurlijk wel mijn buitenlandse kenteken gezien maar zijn toch ontzettend boos dat ik doorgereden ben na een stopsein.
" Wij willen u arresteren en meenemen naar het politiebureau"
"Alstublieft officier u heeft helemaal gelijk en het volste recht om dat te doen, maar alstublieft helpt u mij om mijn vliegtuig nog te halen."
Dan komt de manager van de Lodge naar buiten.
Hij bevestigt tegenover de politie dat hij gebeld is om klaar te staan om mij in grote spoed naar het vliegveld te rijden.
Ik pak intussen mijn handtas met alleen de camera's erin en besluit om al het andere in de auto te laten want de bagage inname zal zowiezo al dicht zijn. De politie gelooft mijn verhaal nu en ziet ook aan mijn vuile kleren dat ik onder de auto heb gelegen en niet gekleed ben voor een avondje restaurant of een rustig vliegreisje naar huis.
De politie laat ons gaan en ik bedank ze van ganse harte.
Dan snellen wij weg, terug de nacht in op weg naar de airport. Het is nog 17 kilometer en het is al 5 voor half zeven. Om vijf over zeven gaat het toestel de lucht in.
Onderweg bespreken wij de details van hoe ze de auto moeten stallen: batterijkabel los, binnen liggen nog appels en sinaasappels, die gaan rotten, en zo voorts.
Vijf minuten over half zeven ren ik de ingang van het vliegveld in. We spreken af dat hij nog even blijft wachten voor geval ik het niet haal.
De balie is gesloten en dicht.
Maar er is nog security personeel aanwezig en een airport-attendant.
Ik smeek om mij alstublieft te helpen, maar het is te laat, het personeel is al weg.
Ik smeek nog drie keer en als ze nog niet in beweging komen dreig ik dat ik een klacht en een zaak tegen Air Namibie zal indienen, want ik heb betaald en het is nog een half uur voor tijd en ik lijd duizenden euro' s schade als niet meekan.
Het duurt even maar dan wordt er een man van achteren gehaald die begint mij in te checken. Hij weet niet eens hoe de computer werkt dus het zal inderdaad niet de normale balie-medewerker zijn.
"Heeft u geen bagage bij u?"
" Nee, ik dacht dat ik daar zeker te laat voor zou zijn." Ik had autopech kijk maar naar mijn kleren.
Als ik met boardingpas naar de wachthal loop is de deur voor boarding net open gegaan en lopen de eerste passagiers al de donkere vertrekbaan op waar het toestel een paar honderd meter verderop staat te wachten.
Ik kan het niet geloven dat ik de toch nog de trap oploop en een stoel krijg.
Een vriendelijke steward luistert naar mijn verhaal en haalt een glaasje water.
Als het grote toestel de lucht ingaat denk ik dat ik, op een enkele rottige dief na, toch vooral ontzettend aardige en behulpzame mensen in Namibie ben tegen gekomen. Onderweg heb ik diverse keren verzucht" this is Africa, maar als je ziet hoe vaak en hoe goed de mensen mij toch nog geholpen hebben als de omstandigheden tegenzaten, dan mogen de mensen van Afrika wat mij betreft ook vol trots zeggen: "this is Africa"
Dank aan allen die mij zo goed en zo vriendelijk geholpen hebben.
Fred
20 Augustus 2011 - 08:52
Aad Valstar:
Hoi Fred,
Welkom terug in onze hectische maatschappij. Wij gingen altijd naar Afrika voor een stukje ontspanning. Jouw reis begon op het eind op een werkvakantie te lijken. In elk geval zou je volgens mij best werk kunnen vinden in een Toyota garage met jouw ervaring zodat je op je volgende reizen nog beter voorbereid bent. Heb genoten van je verslagen en vooral het Wild West einde.Je hebt wel gelijk dat de mensen daar erg behulpzaam zijn.
Tot ziens op de club.
Aad