verbinding verbroken: half verslag
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
17 Augustus 2011 | Namibië, Windhoek
Daarom het vervolg hier.
Als ik na 210 kilometer hobbelen, kruipen en springen door de zandkuilen bij de zuidelijke poort aankom is het al donker aan het worden. Ik heb dan weer 12 uur gereden.
Ik zet nog snel mijn tentje op en ga dan wat eten klaarmaken want het is weer erg koud zo midden in de woestijn.
De volgende morgen rij door de poort heen en wordt ik uitgechecked. Ja het is nog een uur of 4 rijden tot Ghanzi, zegt de ranger bij de poort. Heh? het is toch maar 100 kilometer?
Maar als ik op weg ga moet ik nog meer dan 3 uur ploeteren door nog dieper zand dan ik al achter de rug had. Misschien wel het moeilijkste stuk dat ik tot nog toe gereden heb. Dan bereik ik eindelijk een verharde weg.
Ik doe wat boodschappen in Ghansi om de benen even te strekken en dan ga ik door naar de grensovergang met Namibie: 200 km verder naar het Westen. Dicht bij de grens stop ik bij een benzinestation. De brandstof is in Botswana ca 10% goedkoper dan in Namibie. Ik spreek bij het benzinestation met een blanke man die vertelt dat hij daar missionaris is. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, en hij werkt al 12 jaar in dit gebied. Wat doet hij zoal?
Vandaag bijvoorbeeld heeft hij een gedode giraf in een truck liggen bij het benzinestation. Hij vertelt:
" Een Amerikaan is uit Amerika overgevlogen om op een wildfarm hier in buurt een giraf te mogen doodschieten. Dat is een mooie troffee voor zo-iemand, waarvoor hij heel veel geld moet betalen aan de eigenaar van de wildfarm, die ook eigenaar van de giraffen op de farm is.
Maar wat doe je daarna met zo' n berg vlees?
Hij wilde het in een vriezer op de gamefarm stoppen, maar die bleek opeens kapot te zijn. Nu zit er niets anders op dan het giraffenvlees aan de San te geven."
Dat is de missionaris nu aan het regelen, maar het vlot niet zo erg en het zal vandaag waarschijnlijk niet meer lukken.
Ik vind het een interessant gebeuren, dat wel, maar ik wordt toch ook ziek van de gedachte, dat er mensen rondlopen die zo' n prachtig en zachtmoedig dier kunnen doden en willen doodschieten alleen maar om de sensatie van het doden zelf. Ik heb nu zoveel giraffen diep in hun fluwelen ogen gekeken en van nabij gefotografeerd. Hoe kan iemand er plezier in hebben om zo'n mooi en elegant en gevoelig wezen kapot te maken. En een giraf loopt niet eens weg of valt niet aan als ie je ziet. Hij blijft gewoon nieuwsgierig staan kijken. Ben je dan trots op jezelf als je zo' n dier kapotschiet? Ik wordt er bang en akelig en verdrietig van, dat er zulke zieke geesten onder de mensen rondlopen die dan ook nog het geld hebben om aan hun perverse nijgingen gevolg te geven. Als je nu honger hebt en je moet zo' n dier met je hele dorpje delen om iedereen te eten te geven is het al erg genoeg. Mijn ervaring met traditionele jager/verzamelaars volken is dat ze eigenlijk niet graag doden hoewel ze het voedsel wel begeren.
Als het vanavond zou lukken zou ik wel graag willen zien hoe het nu verder gaat met die verdeling van dat giraffenvlees, maar het zit er niet in en ik moet ook door naar de grens en terug naar Windhoek.
De grensovergang kost een boel tijd en vanaf de grens is het nog 3,5 uur rijden naar Windhoek. Ik besluit om door te rijden, dan maar een keertje in de nacht. Ik weet dat de weg wel goed is, allen het is helemaal onverlicht en de tegenliggers verblinden je enorm met hun grote lichten. Het is al 9 uur en al heel donker als ik eindelijk de camping van Windhoek oprij.
Ik ga eerst even in het restaurant wat eten om bij te komen en dan snel de spullen klaarmaken en naar bed.
De volgende morgen inspecteer ik de auto. Ik had al iets gehoord wat niet in orde leek maar nu zie ik dat het bovenste blad van de linker achterveer is gebroken. De breuk zit in het midden en de auto staat dus nog net op het tweede blad.
Het kapotte blad steekt als een gebroken bot omhoog uit de veer.
Ik besluit het eerst met twee lijmtangen terug te persen in zijn oorspronkelijke positie en het daar te spalken met mijn beste aankoop in Afrika tot nog toe: een rol ijzerdraad.
Dan ga ik heel voorzichtig op weg naar de Toyotadealer in Windhoek.
Vervolg in het volgende verslag, want het wordt nog heel spannend en ik ga nu echt eerst slapen.
Fred
17 Augustus 2011 - 11:21
Han:
Mooie verhalen Fred. Ik zit hier in Polen, maar lees met plezier je verslagen.