Kalahari overleefd, maar..... nu in Windhoek
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
16 Augustus 2011 | Botswana, Gaborone
Ik zag geen geschikte camping daar, dus ik begin maar richting de ingang tot het Game Reserve te rijden. " zal wel zien hoever ik kom..."
Zand, zand en nog eens zand. 45 kilometer diep en mul zand. Ik zie alleen wat vee en ook een paar olifanten. Ik ben ongeveer halverwege als de zon ondergaat en ik besluit een plekje in het bos te zoeken. Langs het pad hangen een paar kapotte plastic jerricans aan een bosje gebonden. Er tegenover is een spoor het bos in. Dat is een soort uithangbord, een teken dat er verderop aan het pad een dorpje ligt. " Daar bij die rode en die gele jerrican moet je rechtsaf." Ik ga erin en ja, na een kleine kilometer kom ik bij een paar ronde lemen hutjes met een pallisaden hek eromheen.
Achter een van de hutjes komt een dikke oermoeder met een snottebellende peuter tevoorschijn.
" Can I park mij car here for the night?"
Ze zegt iets onverstaanbaars in de lokale taal. Ik probeer ook nog iets onverstaanbaars voor haar, en dan ga ik over op gebarentaal " Ik- in deze auto - slaap - daar-??"
Het antwoord klinkt als " dat is goed." Voor de zekerheid nog een keer herhaald en zij herhaald ook " dat is goed"
Dus ik zet mijn auto op het weidje naast de palisaden en begin de spullen op het dak te zetten en mijn potje te koken.
Dan komen de geitjes thuis. Als ze mijn auto zien worden ze opvallend muisstil en ik hoor ze de rest van de avond niet meer. Dan komen de koeien uit het bos gelopen naar hun kraal toe. Zij protesteren luidkeels tegen de vreemde bezoeker en houden niet op met loeien. Ze zijn hier zeker gewend dat vreemde auto's de dieren komen weghalen.
Ik laat de koeien zien dat Neerlands bloed door de a'dren stroomt en ik trek koelbloedig een pakje een pakje ossestaart-soep open. Het helpt helemaal niet en de herdertjes moeten eraan tepas komen met veel geschreeuw. Dat werkt wel en ze gaan in ieder geval hun kraal in voor de nacht. Maar zo stil als het bij de geitjes is, zolang blijft het onrustig in de runderkraal. Een dierenleven is toch ook vol onzekerheden en afhankelijkheid.
Dan eet ik verder rustig mijn potje op tot een kleinzoon van de oermoeder komt vragen of ik soms pech heb. Hij spreekt Engels: Jawel, hij is naar school geweest en vertelt dat ze met engelse les starten in de eerste klas. "Sta ik hier wel goed voor het vee?" " wil ik weten. " Ja, dat wel, maar niet voor de olifanten. Die komen vaak hierlangs en lopen dan tussen de hutjes door naar een drinkplaats aan de andere kant van het dorpje."
Ik leer dat iedereen hier familie van elkaar is. Daar woont zijn grootmoeder, daar zijn moeder, daar zijn oom en zo verder en verder weg het bos in.
Ik heb verder wel een rustige nacht en 's morgens rij ik verder naar de poort van het Kalahari Game Reserve.
Na de poort verandert de weg in harde modder, het is opgedroogd nadat eerdere auto's het helemaal omgeploegd hebben in hun pogingen om door de bagger te komen. Het bonkt en schud verschrikkelijk, maar het kost mnder brandstof dan het zachte zand. In drie uur tijd bereik ik de eerste kampeerplek. In bosjes langs de open pan. DeceptionPan. Ik heb onderweg weinig wild gezien. Alleen in de verte een groep giraffen die aan het nekvechten waren. Ze bonken dan met hun lange nekken tegen elkaar in een competitie wie de sterkste is.
' s Nachts hoor ik leeuwen brullen. Ze hebben een territoriumroep die vele kilometers ver kan doorklinken, maar deze troep klinkt alsof ze in de pan vlakbij zitten. Gelukkig lig ik veilig in mijn bakkie, want ik wil ze wel graag zien, maar hou ng meer van mijn eigen privacy. Nu is de Nederlander misschien niet zo lekker als de Fransman of de Italiaan of de Chinees, maar als ze nou eens toevallig erge honger hebben?
De volgende morgen ga ik op zoek naar de leeuwen maar ik kan ze op de open vlakte niet vinden en de bosjes eromheen zijn heel dichtbegroeid. Ik zie nog wel een honeybadger in het Ochtendlicht is hij aan het graven en hij laat mij heel dichtbij komen. Als ik uit de auto naar hem toeloop hoor ik achter mij in de verte een geruis. Als ik me omdraai zie ik een hele groep struisvogels in gestrekte draf over de vlakte rennen.
Verderop zie ik veel Oriks en Springbok en Wildebeest. Deze pan heet Deceptionpan omdat hij zo hoog opwarmt dat de opstijgende lucht voor luchtspiegelingen zorgt. Tegen een uur of tien is dat het geval en ik maak er een paar foto' s van.
Dan moet ik door naar de volgende campsite: 210 kilometer verderop.
Zand, zand en nog eens zand. Landschappelijk wel mooi met herfstkleuren in de grassen en talloze soorten struiken en bosjes. prachtige patronen van kleuren en lijnen. Het lijkt nog het meest op de duinen bij Solleveld in de herfst, maar dan een paar honderd kilometer lang zonder een spoor van menselijke aanwezigheid, behalve het zandpad.
Ik wordt wel doodmoe van het rijden. Ik ben de hele dag onderweg met alleen een paar korte stops.