Maun ( spreek uit Ma-Oen)
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
30 Juli 2011 | Botswana, Maun
Ik ben nu in Ma-un. Ik had eigenlijk na de grens naar het noorden willen gaan, maar zodra ik de gravelweg tot de grens achter mij had gelaten veranderde het in twee diepe sporen in het zand. De Botswana grenspost was een tent in het zand. Op die weg vol groeven, modderputten gaten en kuilen heb ik 5 uur lang gehobbeld tot ik de eerste geasfalteerde weg bereikte.
Ik heb een paar keer de 4-wiel drive moeten gebruiken en toen ik stopte zag ik dat een van de locking-hubs op de voorwielen olie lekte. Die had al eerder gelekt en dat hebben we toen provisorisch gedicht met grijze pakking, (ook Toyota Windhoek had niet de juiste seals op voorrraad) Het was nu weer aan lekken gegaan. Ik heb daarom besloten om het risico van de verlaten Tsodillo hills niet te nemen maar 250 km naar het zuiden door te rijden naar Ma-un. Dat is zo' n beetje de desert hoofdstad van dit deel van Afrika. En direct reed ik de Toyota garage in.
Ja zij hadden de seals wel op voorraad. Het was al vrijdagmiddag maar zij wilden mijn toch direct helpen. Het leek even een dure grap te worden, met een voorlopige schatting van zo' n 400 Euro, (200 voor een compleet pakkket seals.) Maar toen de monteurs klaar waren hadden zij het niet nodig gevonden om meer dan de T-seals te vervangen.
Ik had al geld gehaald bij de bank,want hun Visa-machine deed het niet, maar uiteindelijk hoefde ik maar 175 Euro af te rekenen. Weer een top-service van Toyota in Afrika!!!
Toen aan de manager gevraagd naar een kampeerplek, ben ik bij Audi-camp gekomen. Ook goed maar wel veel stof van de naastgelegen stoffige dorpsweg.
's nachts en 's morgens is het weer erg koud. Vanmorgen bij de Department of Wildlife and Parks geweest voor boeking van de entree van de parken. Ook een topservice, hebben ze erg hun best gedaan om alternatieven te adviseren toen ik hoorde hoe duur de inmiddels geprivatiseerde campings zijn geworden. 50 US dollar voor een nachtje kamperen in Moremi, of 3 dollar, als je net buiten het park kampeert! Ik ga morgen naar Moremi voor 2 dagen.
Bij Rileys heb ik zojuist een banden compressor gekocht, want door het gedoe met die lekke banden, had ik (te) weinig lucht over in mijn duikflessen.
Een pak vers gerookte Beef voor vanavond in plaats van het dure restaurant van gisteren en dan ga ik straks eerst eens lekker douchen, wassen en dergelijke.
De vliegreis van Maun naar Windhoek is ook heel duur, volgens het eerste bericht, dus misschien rij ik toch wel door naar Windhoek, bijvoorbeeld vanuit het Central Kalahari Game Reserve als de doorgaande route daar berijdbaar zou blijken te zijn.
Tot nader bericht,
Fred
30 Juli 2011 - 13:59
Wim Ernst:
Hoi Fred!
Erg leuk om je verslag van de reis te lezen. Een heel avontuur!
Geniet ervan en kom weer veilg terug -
30 Juli 2011 - 14:06
Jovan:
hallo fred,
Wat leuk al die berichten. Wij volgen je altijd. Ook Milan Leest je berichten. Wij zijn nu op Terschelling. Op dit moment vaar ik op het schip de IJmond. We varen naar de zeehondjres. Vanavond bel ik je moeder. goede reis. -
30 Juli 2011 - 14:47
Gaston:
Hallo Fred,
Ik reageer misschien niet op alle mails van je, maar ik volg ze zeer nauwgezet en geniet van al je avonturen.
Ben dus best wel benieuwd naar al je foto's als je weer in dit verrekte kouwe kikkerlandje bent.
Gaston -
30 Juli 2011 - 18:08
Kitty:
Jeehtje Fred Ik wist voordat je af reisde naar Afrika, niets van auto,s af, maar nu ik al je verslagen heb gevolgd ben ik heel wat wijzer geworden:)
Nog een geweldige tijd gewenst
groet Kitty -
30 Juli 2011 - 19:05
Jan Schokker:
Je houdt nog Euri over als je zulke meevallers hebt en gerookte Beef eet en naar Windhoek rijdt. Wachten je volgende avontuur af.
Groet vanuit 's-Gravenzande -
01 Augustus 2011 - 07:13
Lobke:
Klinkt werderom als een bijzonder avontuur!