Opuwo
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
08 Juli 2011 | Namibië, Opuwo
Na drie uur rijden werd ik toch wel zo moe dat ik op een picknicplekje gestopt ben om een half uurtje achter het stuur te slapen.
Na 360 km asfaltweg kwam ik in Outjo. Vandaar kun je nog 100km door naar Etosha of meteen 400km verder naar Opuwo. Op de kruising is een restaurantje waar ik koffie ga drinken en een winkel met lokale producten waarvan ik de winkelier gevraagd heb met de receptie van Etosha te bellen: er is geen enkele accomodatie meer beschikbaar. Het is vakantietijd van de Zuid-Afrikanen en die trekken dan massaal met caravans en aanhangertjes naar het noorden, waar het warmer is. Inderdaad voelt het hier al heel wat warmer dan ik Windhoek, maar het is natuurlijk nu wel midden op de dag en niet in de vroege ochtend.
Ik ben toch eigenlijk te moe om veel verder te gaan en ik besloot te overnachten in het Bushfeld camp in Outjo, een paar kilometer van de kruising. Andrea en Alexander zijn er de pachters. Er is een barretje, een zwembadje en een paar bungalows en een paar kampeerplekken. Andrea's vader is ook op bezoek. Verder zijn er geen gasten. Het is er heerlijk rustig met veel mooie wilde vogels die dagelijks gevoerd worden en overal staan er waterbakjes voor de vogels. Tegen de avond komen er ook dikdik hertjes drinken. Andrea's vader is buschauffeur en rijdt ook touringcars met buitenlandse toeristen. Hij is nu vrij en op bezoek bij zijn dochter. We praten gezellig een paar uurtjes en dan rol ik in mijn slaapzak. De volgende morgen besef ik pas hoe moe ik eigenlijk ben en ik besluit nog een nacht daar te blijven. Dan kan ik ook een beetje de boel organiseren en kijken of inderdaad alles er nog is. Zo te zien mis ik niets. Lang leve Areb Bush. Er zijn ook vandaag geen andere gasten en dus praten we veel en eten gezamenlijk spagetti. Ik koop een fles wijn en het is heel gezellig.
De volgende morgen ga ik weer op pad. Nu wil ik rechtstreeks naar Opuwo. Ik reken af met Andrea: 8 Euro per nacht en dan nog de twee ontbijten, eenmaal spagetti avondmaal; 3 bier; 2 koffie en een glas wijn: 13 Euro tesamen. Dan krijg ik er van Alexander nog drie kanjers van grapefruits bij. Hij plukt ze ter plekke van de boom. Kijk......
Ik tank de auto nog eens vol en dan rij ik 400 km naar Opuwo.
Als ik aankom is er een drukte in de hoofdstraat. Ik tel wel een paar honderd Himba, die lopen langs marktkraampjes en de winkels. De vrouwen zijn zeer exotisch uitgedost, met korte rokjes, ontbloot bovenlijf en van top tot teen ingesmeerd met rode oker. Hun haren zijn met rode klei en dierenvel tot ware kunstwerken opgemaakt. Je weet niet wat je ziet. ze lopen zo in de hoofdstaat en in de winkels en bij het benzinestation. Dit is gewoon de dagelijkse kleding.
Er lopen ook nog vrouwen van een ander bevolkingsgroep: die zijn ouderwets-portugees gekleed. 18e eeuwse dracht, denk ik. Van top tot teen zijn in de lange rokken en wijde jurken gestoken. Op hun hoofd dragen ze een soort opgerolde doek dwars op het voorhoofd. Dan zijn er ook nog modern geklede afrikaanse vrouwen van nog een andere bevolkingsgroep. Een bonte mengelmoes van volken die met elkaar praten en elkaar dingen verkopen.
Ik doe mijn best om foto's te maken, maar de Himba's willen geld voor iedere foto. Ze vragen zelfs of ik alsjeblieft foto's wil maken, want ze willen geld. Ik betaal voor een paar echt unieke opnamen waar een groep Himbavrouwen met wrijfstenen de rode oker tot fijne poeder/pasta zit te malen. De andere foto's maak ik later, als iedereen flink dronken begint te worden van de lokale alcohol die in emmers tegelijk op een soort markt wordt aangevoerd en in pullen tegelijk wordt geconsumeerd.
Het is er heel moeilijk fotograferen ondanks de overvloed aan mooie momenten.
Ik sta op de camping naast dat marktje en hoor de geluiden van de mensen. Er is een receptie waar ik op een gammele computer mijn verslagje schrijf. Ik had op de markt nog drie stukken gegrilde beef met uien gekocht en ook drie oliebollen. Dat is het diner geweest vanavond en ik hoop dat ik vannacht er geen spijt van zal krijgen. Een sinasappel erachteraan om het vet en de bacterien te doden en dan straks nog een stevige gin-tonic als medicijn voor het slapen gaan.
Ik hoop er maar het beste van. Morgen blijf ik zowiezo nog hier of in de directe omgeving.
groet,
Fred
08 Juli 2011 - 18:59
Aad Valstar:
Hallo Fred,
Met plezier je verslag gelezen. Ik geniet er van. Het probleem met het vinden van een plaatsje in Etosha hebben wij ook meegemaakt vandaar dat je (zie ons verslag) net buiten het park gekampeerd hebben en overdag het pak hebben verkend via de Anderson Gate. De situatie in Opuwo komt mij ook bekend voor. Veel verschillen in kleding van de verschillende bevolkingsgroepen. De Himba"s zijn volgens mijn informatie de zelfde bevolkingsgroep als de vrouwen die Volledig en ruim gekleed zijn met een grote hoofdtooi, de Herero vrouwen die bekeerd zijn.
Wens je veel goeds op je verdere reis naar het noorden en succes bij het oversteken van de brede droge rivierbedding.
groeten, Aad -
08 Juli 2011 - 19:40
Jan Schokker:
Goed weer van je te horen en vooral dat alles tot nu toe naar wens gaat. De uitwerking van je diner horen we de volgende keer ongetwijfeld.
Mvg Jan -
08 Juli 2011 - 19:56
Tineke:
Je gaf zeker een zucht van verlichting dat je auto er ongeschonden stond? Die kou valt wel mee, je kunt je er toch op kleden en misschien wel warm lopen,als die olifant je achterna komt!!!
Groeten