Ik heb nu veel tijd
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
02 Februari 2011 | Mozambique, Maputo
Dus zit ik weer in de koffie en ijsbar van het Polanahotel, lekkere airconditioning ook.
Op mijn Ipadje een reisverslagje te schrijven. Er zitten ook wel nadelen aan de IPad, want Apple ondersteund adobes flashplayer nog niet, dus kan je vanaf de IPad geen foto's op de weblog plaatsen. Terwijl dat nu juist zo ideaal zou zijn.
Bedankt nog Aad voor je goede adviezen! Ja, ik heb ook een zandschep in de auto gedaan, een grote met een lange steel. En ook een bijl, een kloofbijl annex hamer, een bomenzaag, kettingen en een ijzeren traptrede om over gaten te leggen en eventueel te kunnen ingraven. Als zandladder heb ik twee hardhouten zgn rolborders gekocht bij de Praxis. Dat zijn die dingen die je om een bloemperkje zet. Ze zijn 30 cm breed en 2meter lang. Dan kocht ik bij de kringloopwinkel in 'sGravenzande, behalve een collectie keukenspullen, koeltassen en plasticdozen ook een paar hardplastic onderlegplaten zoals die gebruikt worden onder je bureaustoel om het parket te beschermen. Ze zijn 125 bij 1 meter. Lekker voor onder de tent, hygiënisch als onderlaag op de laadbak, gemakkelijk als je onder de auto in de troep moet liggen en ook nog te gebruiken als noodruit als je een zij of achterruit zou breken. Verder twee potkrikken en twee assteunen, een verzameling houtblokken om de krikken te ondersteunen en om de wielen te blokkeren en om de auto recht te zetten als erin zou willen slapen. Twee tenten, een lattoflex onderbed en een goede schuimmatras. Die lattoflex met echte matras slaapt natuurlijk beter dan een opblaasmatrasje en hij kan ook op het polyester dak van de cab gelegd worden terwijl ie steunt op de vertikale zijwanden. Ik kocht hier nog een muskietententje, waaronder ik nu ook slaap want het is bedoeld om op een matras te leggen. Maar het lijkt me ook heel bruikbaar als daktentje. Oh ja, ik heb ook een stuk alluminiumladder van twee meter lengte in de auto gestopt. Dan een collectie plastic brandstof jerrycans, van 10 en van 5 liter, die gewoon in de bak passen en zo laag zijn dat er nog van alles bovenop kan. Dan een zestal opvouwbare waterjerricans van 10 liter, zodat je je geen breuk tilt en die geen ruimte innemen als je ze niet nodig hebt. Professionele handreiniger en epoxy reparatie staal leken mij ook wel handig. Naast het gebruikelijke gereedschap ook een ijzerzaag en een handboor. Binnenbanden zitten al in alle wielen en een reserve binnenband en een plakset, bandenlichters en een heleboel nieuwe binnenventielen heb ik ook in de auto gestopt. Twee oude duikflessen met 200bar lucht erin, persluchtslangen en blaasmonden komen misschien ook van pas. Verder een ventilator in plaats van een airco, een acculader, een omvormer van 12 naar 220 volt. Ook een stroomonderbreker die de accu afsluit als je auto ondersteboven komt te liggen. Nu is een diesel wel veel veiliger t.à.v. brandrisico, maar liever safe dan sorry. Natuurlijk ook een brandblusser. Dan een zware kwaliteit bagage net om over de auto te kunnen spannen of binnen in de bak te sjorren, om te voorkomen dat de bagage schuift of door de lucht vliegt. Ook lekker om als hangmat te gebruiken en neemt weinig plaats in. Rollen touw, zilverfolie en professionele ductape, daar kan je ook wel wat mee. Ik kocht van de week op de markt hier nog een stuk sjorband om vrachtwagen ladingen mee vast te zetten. 8,5 meter lang. Verder antibiotica en malariakuur voor als je het al hebt, en een spankous voor als je een enkel zou zwichten of breken. Een bakkie vol dus en laten we maar hopen dat ik het allemaal niet nodig heb, want ik ben er niet op uit om risico's en gevaar op te zoeken, maar juist om het te voorkomen. Dus TOMTOM, een paar goede handkaarten en veel vragen aan de bevolking of een gids meenemen lijkt me nog het aller-belangrijkste.
Pfff. Een leuk ritje van Monster naar sGravenzande is toch minder moeilijk.
Oh ja, wat ook handig is om te weten, is dat het koeriersbedrijf DHL in heel Afrika alles bezorgt wat je maar zou willen. Hun netwerk bereikt elke zandweg.
Wel, dat was het weer voor vandaag. Straks denk ik ongetwijfeld nog wel weer aan iets dat ik nog vergeten ben, maar zo gaat dat.
Tot de volgende keer,
Fred
02 Februari 2011 - 12:34
André Hartensveld.:
Hi Fred,
Waarom zit die trekhaak aan je auto?
Daar kan toch zeker wel een aanhangertje aan? Altijd makkelijk al je iets moet hebben dat onderop ligt, gooi het van de ene naar de ander bak, zonder dat je het terug hoeft te leggen.
Goeie reis verder en niet te lang in de zon of onder de airco blijven zitten hoor.
André
02 Februari 2011 - 22:54
Jovan:
Hallo Fred,
Dat is balen dat je moet wachten op de bill of loading. Ik weet dat je veel hebt mee genomen voor de reis onderweg. Je bent op alles voorbereid. Zelfs dat je auto onderste boven ligt. Eerst oefenen op het strand met je auto op de zandbergen in s'Gravenzande straks in het echt. Wij volgen vanavond de berichten in Egypte waar een hele mensen massa op de been is in Caïro. Amerika bereidt zich voor op 40 a 50 cm sneeuw. Ondertussen volgen we jou en hopen dat je reis met de auto spoedig kan beginnen.
Ik vertelde Milan dat je geen foto's op je weglog kan plaatsen. Hij zei direct waarom neemt hij niet een Samsung gallaxy tab die draait onder android 2.2 zodat foto's op websites gezet kunnen worden die gebruik maken van Adobe Flash. Maar toen jij de ipad kocht bestond de gallaxy tab nog niet. De ontwikkelingen gaan snel.
Ook in de koffiebar gaan we je volgen, maar liever nog offraod.
02 Februari 2011 - 23:09
Tineke:
Hoi Fred,
Heb je ook nog een gemakkelijk stoeltje meegenomen, of heb je straks geen tijd meer om te relaxen? Een roostertje om op te barbeqeuen, of je pannetjes te zetten is ook handig, als je op een open vuurtje je hollandse aardappeltjes kookt. Maar die aardappeltjes ben je natuurlijk vergeten! -
06 Februari 2011 - 09:10
Aad:
Hallo Fred,
Je e-mail bericht “balen” ontvangen. Helaas was de verwijzing naar je weblog er niet bij zodat ik niet heb kunnen lezen wat er aan de hand is. Ben benieuwd of het te maken heeft met de inklaring of dat je auto is beschadigd of er spullen zijn verdwenen. Ben heel benieuwd. Wens je het allerbeste en tot het volgende bericht dan maar.
Aad