Wachten
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
01 Februari 2011 | Mozambique, Maputo
Verder is alles dat hier geïmporteerd wordt tweemaal zo duur als bij ons door de 100% Invoer belasting. Dus vraag me nog niet waar het geld vandaan komt. Ik kom steeds meer Europese toeristen tegen, ook met eigen auto's en motorfietsen. Als ik hun vervoermiddelen zie en hun verhalen hoor en zie hoe ze hier met de mensen omgaan en wat ze doen dan valt me op hoeveel inschattingsfouten ze maken. Ik ga met een groepje de stad in en zie hoe ze in een paar uur tijd wel tien of vijftien fouten maken zonder dat ze dat doorhebben. Ze zijn wel de hele dag aan het klagen over vermeende corruptie, maar als ik hun persoonlijke ervaringen daarvan hoor dan blijken het bijna allemaal hun eigen inschattingsfouten te zijn en hun eigen onbekendheid met hoe de dingen in zulk landen anders geregeld zijn. Ze kletsen vooral elkaar en de reisgidsen na en daardoor veronderstellen ze dat alles en iedereen corrupt zal zijn en probeert ze optelichten. Ikzelf heb er tot nog toe niets van gemerkt. De mensen zijn heel correct tegen mij geweest. maar je moet wel rustig, beleefd en vriendelijk blijven en ze de tijd geven om de dingen te regelen zoals het hier geregeld is. Wel maken die toeristen idiote fouten, zoals midden in de nacht met een paarduizend euro aan fotoapparatuur bij zich de stad ingaan om een paar nachtclubs te bezoeken en dan lopend weer naar het hotel terug. Of bij de vismarkt lobster gaan eten zonder te vragen vooraf hoeveel het kost en dan omrekenend in Euros beredeneren dat het thuis nog heel wat duurder zou zijn geweest. Als je weet dat kreeften in dit soort landen gezien wordt als inferieure spinnekoppen dan is veertig euro per persoon wel duur en niet goedkoop. Ook aan iemand die de maaltijd serveert een tip geven van vijf euro is een tikkie vreemd als je weet dat zo iemand maar twee Euro-vijftig per dag verdiend. Tuurlijk, geld is lekker, maar als een buitenlander jou nou eens vier of vijfhonderd euro fooi zou geven als je gewoon je werk doet zoals iedere dag. Dan voel je je de rest van de week toch een beetje een lulletje of niet? Een tip van een halve Euro is wel leuk en levert een grote glimlach op. Enzo gaat het de hele dag door. Verbaasd, als je later leest dat de bevolking door het toerisme verpest is geworden en je alleen nog maar als een wandelende portemonnee ziet.
Ook de auto's die deze jongens gekocht hebben zijn veel te duur gekocht en soms zeer ongeschikt voor wat ze willen. Oude benzineslurpers met de benzinetank achter de achteras. Imperials die afbreken onder het gewicht van al die extra jerrycans en reservewielen, die ze denken nodig te hebben. Koelkasten die wel de inhoud koel houden maar intussen hun warmte aan het interieur afgeven. Een zgn. Highjack, een grote krik die 15 kilo weegt, ook boven op de imperiaal. Staat stoer hè, maar als ze hem gebruiken op zand of gravel en de auto schuift een stukje weg, dan ramt die krik door de achterruit heen. Plastic zandladders kun je gemakkelijk opvouwen, gelukkig nooit hoeven gebruiken. En zo zijn ze heel veel geld kwijt aan dingen waar je niets aan hebt en die je alleen maar in de weg liggen. Van Dr. Barth had ik al het advies gekregen om nooit op gravelwegen en stenen de luchtdruk in je banden te verlagen beneden 1 bar. Staat stoer natuurlijk, maar je rijdt je banden helemaal kapot in een paar kilometer steentjes. Dus alleen de bandenspanning verder verlagen als je echt al vast zit en met geen andere mogelijkheid los kan komen. Ik moet het natuurlijk nog wel zelf bewijzen, maar een van die jongens had twee nieuwe banden aan flarden gereden op honderd kilometer gravel. Dat is wel een beetje duur.
Ik zit nu in de koffiebar van het Polanahotel. Dat is het duurste hotel van Maputo. Ze hebben heerlijke espresso en ijsjes. Srtaks weer terug naar mijn eenvoudige backpackers hotelletje, waar je zulke reizigers ontmoet als ik net beschreven heb.
Marcel is vanmorgen teruggegaan naar zijn vrouw in Durban, die zieke vrouw. Hij is met de bus gegaan. Ik had leuk met hem gepraat. Hij heeft ook een Gymnasium opleiding gehad en begrijpt heel snel wat je bedoeld zonder veel eigen vooroordelen te hebben. Dan kan je veel zeggen in een korte tijd zonder dat het misverstanden oplevert. Jammer dat ie weg is.
Verder kom ik veel jonge mensen tegen die allerlei vrijwilligerswerk doen. Er zijn een aantal organisaties die vrijwilligerswerk als een soort stages laten doen (tegen betaling) en er dan ook een aantal weken vakantie bij organiseren. Er zijn ook kerkelijke organisaties actief. De stages gaan van een paar weken landbouw tot lesgeven op een schooltje, AID's voorlichting, pleeghuizen en weeshuizen enz.
De wil om goed te doen is groot. Ze zijn nog jong naar onze begrippen en ze leren ook zelf heel veel van zoiets. Op hun leeftijd zijn het bij ons nog echt kinderen, maar in dit soort landen zouden ze op dezelfde leeftijd allang eigen verantwoordelijkheid hebben en getrouwd zijn en met eigen kinderen en een baan.
De iPad is geweldig. Mijn foto's erop, en ook vooral de TOMTOM Southern Africa is fantastisch. Dat spaart me al meer geld dan ik voor de IPad betaald heb als ik anders extra geheugen had moeten kopen en misschien een GPS ontvanger. Ik zit er nu op te werken in de koffiebar, met de WiFi verbinding. Super!
Het is inmiddels vier uur geworden en de grootste warmte is voorbij, dus nu hou ik op met schrijven en ga ik langzaamaan terug lopen.
Groeten allemaal,
Fred
01 Februari 2011 - 16:11
Lobke:
Klinkt als een mooi avontuur; en dat terwijl het echte avontuur nog moet beginnen ;-) -
01 Februari 2011 - 16:41
Aad:
Met belangstelling je verhalen tot nu toe gelezen. Heel herkenbaar de verschillen tussen arm en rijk. De blitz willen maken met een dure SUV is misschien leuk als je in de stad blijft waar ze de geavanceerde technische onderdelen kunnen repareren. Maar zodra je in de bush zit en je jezelf moet redden ben je beter af met een recht toe recht aan auto zoals wij in Namibië hebben ervaren. De problemen kunnen dan meestal eenvoudig worden verholpen. Dat van de banden klopt gedeeltelijk, maar wanneer je weet dat je alleen in zandgebied rijdt is het beter de banden tot ongeveer 1 bar af te laten lopen. Een compressor is dan wel nodig want met een voetpomp begin je weinig. Heb zelf een keer vastgezeten in het zand omdat ik eigenwijs de banden op ruim 3 bar had staan. Kon er pas weer uitkomen door de banden vrijwel leeg te laten lopen. Was toen nog 50 km rijden tot een pomp waar we de banden weer konden laten oppompen. Hadden geen pomp bij ons. Heb dat daarna steeds beter ingeschat. Wens je het beste met de inklaring van je auto en hoop dat je volgende week je reis kunt voortzetten. Wat betreft de plastic matten, die komen soms goed van pas en vergeet vooral niet een grote zandschop mee te nemen. Ik wens je een goede reis en kom terug met veel mooie foto's.