Zavora en Tofu
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
14 Januari 2011 | Mozambique, Maputo
Teveel om individueel te beantwoorden en goede wensen. Nogmaals van harte bedankt en even goede wensen.
Ik ben 7 volle dagen in Zavorralodge gebleven. Eerst veel storm en regen, maar toen het weer opklaarde toch ook een paar dagen kunnen duiken. Het water was vrij troebel, maar toch nog een paar mooie foto' s van mantaroggen kunnen maken en een hele mooie van een nudibranch, grote soort zeeslakken: een Spanisch Danser. Weinig mooi koraal in vegelijking met andere duikplekken, die ik ken in Azie. Het water was ook veel kouder.Toen ik gisteren vertrok werd ik weggebacht naar de asfaltweg door Charles.
Brak er toch een wolkbreuk over ons uit! De zandweg veranderde in een rivier. De ruitenwissers op fullspeed lieten toch maar een zicht van een meter of drie. dus we reden in een pothole en de motor begon te sputteren en sloeg af. Gelukkig kregen we hem na een paar minuten weer aan de praaat, eerst op twee en toen op drie cylinders en eindelijk weer op volle kracht. Intussen was de snel stijgende waterstroom al tot over de assen van de auto gestegen. Gelukkig waren we tot de wolkbreuk begon al bijna bovenaan een heuveltje anders had er slecht uitgezien voor de mit-sub-it-si.
Ik weer heeeeel blij met deze ervaring en nog blijer dat ik een Toyota diesel gekocht heb met de beste modderbanden die er in de wereld te koop zijn! Ik kan haast niet wachten tot ie gearriveerd is, maar ook wel lekker om even zonder zorgen rond te kijken en te leren wat hier de gewoonten zijn. Er wordt natuurlijk links gereden, maar gelukkig niet zoveel getoeterd als in bijvoorbeeld India.
Toch een hele opluchting toen we het asfalt bereikten. Doorgereden naar Inhamre en daar ben ik ingestapt in een minibusje naar Inhambane. Er kunnen officieel 15 mensen in zo' n busje staat er op het bordje, maar met steeds maat stoppen langs de weg om iedere verlangende reiziger en nog bij te proppen zaten (nou ja "Zitten" ???) er op een bepaald moment 30 mensen in. Goed geteld.
Naast mij zit een jonge moeder met een pasgeboren tweeling op schoot. Met een kind aan haar trotse zwarte tepel voerde ze met haar andere hand nog even een telefoongesprek met haar mobieltje.
Ja, ik ben in Africa aangekomen.
Inhambane is een voormalig Portugees havenstadje. Het minibusje stopt op de bushalte en staan andere bussen en ook een busje dat verder gaat naar Tofu.
Zewillen dat ik meteen instap, maar het is snikheet en ik ben moe en ik heb honger. "Waar kan ik wat eten?" " Wat wilt u eten?" " Ik zou wel eens echt Afrikaans eten willen hebben, zoals uzelf thuis eet."
" Oh, dan is er hier op het marktje wel een paar restaurantjes" Twee jongens lopen met mee. Het is er hel eenvoudig: plastic stoeltjes, een metalen tafeltje da nog ontruimd en met een vuile lap schoongemaakt moet worden. Ik bestel het lekkerste dat ze hebben. Dat is de specialiteit: Pap van maismeel met kip in pinda-cocossaus. Gaat u maar zitten. Ik bied de jongens hetzelfde aan , maar ze hebben net gegeten en willen liever een flesje bier. Ik bied aan ieder een fles, maar dat vinden ze zelf teveel en ze willen een fles van een have liter delen.De kip is gekookt in cocossaus met een beetje pindasmaak erdoor. Net als de pap is het vreselijk flauw en smakeloos. De jongens zeggen dat dit echt het allerlekkerste is dat ze kennen. Dit wil je iedere dag eten en als je het op hebt zit je zo vol dat je de rest van de dag geen trek meer hebt. De volgende dag denk je er nog aan hoe lekker het was. Ik beaam dat het erg lekker is, want ik kan goed liegen als het voor een goed doel is.
Dan gaan we terug naar het busstation.
In Tofu aangekomen stopt ie op een pleintje aan het eind van de weg. Dat is bij het strand en er zijn stalletjes en barretjes. Ik vraag ik het busje door te rijden naar de Bamboozi-lodge. Die leek mij het leukste met bamboehutjes. Rustig ver weg van het pleintje, maar toch nog op loopafstand.
Ik zie een paar van hun hutjes (bungalows) en vaag naar de prijzen. Dat valt tegen, zowel de prijs als de hutjes. Het is er vreselijk heet van binnen. Dan besluit ik mijn intrek te nemen in de dormitory. Het goedkoopste, maar ik heb de 12-persoons grote ronde hut met een lekker hoog en koel dak erboven en wind van alle kanten. Helemaal voor mij alleen, want er is niemand anders. De mensen die geboekt hebben boeken natuurlijk zo' n eigen hutje, dus de dormitory stond leeg.
Vandaag op boottocht gegaan in de hoop walesharks te zien, maar helaas geen succes. Wel dolfijnen. Bottlenose, flipper, Ik kon niet dichtbij genoeg komen om een echt mooie foto te maken, even afwachten tot de camera opgedroogd is en ik het huis kan open maken. Gelukkig is hier, in Dino' s bar, op een paar honderd meter lopen van Bamboozi een internetcaffee. Daar zit ik nu te schrijven, en kon ik gelukkkig ook de email doen.
Het deel van Mozambique dat ik tot nog toe gezien heb lijkt een beetje op Nederland voor de droog-maling. Hoge duinenrijen met drassig land erachter: rivieren en brak-water lagunes. Maar dan met palmbomen en heet, gloeiend heet, want het is nu hoogzomer en midden in de regentijd!
Volgende keer verder,
groeten aan allen,
Fred
14 Januari 2011 - 17:08
Jan Schokker:
Fred,
ik lees je verslagen met plezier.
wist niet dat je was zo'n avonturier.
ik merk wel, je geniet ervan
en dan zoveel je maar kan.
tot je volgende verslag
wanneer dat ook zijn mag.
en
Keep Smiling
15 Januari 2011 - 13:04
Jovan:
gisteren zijn wij door de regen gefiets, veel grote plassen. We kwamen door nat thuis. Dit is natuurlijk niet z'n avondtuur wat jij mee maakt met de mit-sub-it-sie. Je krijgt zo steeds meer ervaring. Eerst rijden op de zandbergen op het strand en nu rijden door de rivier. Wij hebben in Costarica ook mee gemaakt dat wegen in rivieren veranderen. Het zal wel spannend worden wanneer je met je eigen auto op pad gaat.
Veel succes en een behouden vaart. -
17 Januari 2011 - 17:50
Aad Valstar:
Beste Fred,
Lees je verslagen met plezier en kan me de omstandigheden goed voorstellen. Ik heb dit soort situaties ook vaker meegemaakt. Vooral na een tropische regenbui is het levensgevaarlijk om, zelfs op z.g. teerwegen, te rijden. Potholes lopen vol en je ziet niet hoe groot en diep ze zijn. Je kan gemakkelijk een as breken of nog erger. Zaak is het om niet te rijden of zo langzaam dat je er goed doorheen komt. Succes en veel sterkte op je avontuur.
gr. Aad