Ma29 -di30. Terugreis
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
02 Augustus 2019 | Nederland, Nederland
Dinsdag 30 Juli. Ik ben nog de hele ochtend bezig om de binnenkant van de caravan op te ruimen. De slide-out moet ingeschoven worden en het dak moet gaan zakken. Daardoor kan er niets op zijn gewone plek blijven. De kleine Johnson gaat onder het bed en alle losse boot spulletjes gaan in plastic bakken die onder het bed geschoven kunnen worden. De keukenspullen gaan ook in plastic-containers, de tafels en stoeltje en trapje plat op de vloer, kleding en beddegoed kan plat op de slide-out. Dan schuif ik de 1.3 meter lange slide-out naar binnen en klap een voor een de wanden naar binnen totdat ook het dak meezakt. Nu is de caravan niet hoger dan mijn auto: 2 meter en nog maar 3.50 lang inclusief de dissel. De slide-out zit aan de achterkant als een balkon met een tentje erover. Ik pak de allerlaatste spullen waar ik geen plek meer voor had in de auto. Dan lift ik de dissel hoog genoeg zodat die op de trekhaak aan de voorkant van de auto kan komen en ik duw de caravan voor de auto uit over de kronkelige campingpaadjes. Bij de receptie roepen ze de hulp in van Elias om mij het laatste stukje te begeleiden en de storage open te maken. Alles gaat in een keer goed. De eerste keer dat ik dit deed heb ik hier heel wat zweetdruppeltjes gelaten want het is veel moeilijker dan je je kan voorstellen. Je hebt geen zicht voor de caravan uit en de weggetjes zijn veel te nauw met obstakels aan weerszijden. Maar nog net voor twaalf uur staat de caravan op zijn plaats en rij ik met mijn koffer en tas en schone kleren op de bijrijdersstoel naar de Thaise massage. Ik noem het maar mijn sportmassage want daar komt het deze dagen wel op neer. Een uur later rij ik meer ontspannen en met soepele spieren naar de storage voor de auto en verkleed mij en organiseer de portemonnee en paspoort. Vijf minuten later komt de taxi al aanrijden en twee uur later sta ik op Durban airport. Lekker vroeg dus tijd genoeg om op mijn gemak wat te eten en uit te rusten. Fijn zo’n kleine nieuwe airport. De vlucht naar Nederland gaat allemaal heel gemakkelijk en relaxt. Ik kijk naar vijf documentaire films. Over een expeditie langs de rivier die het water voor de Okavango delta aanvoert. Door de bevolkingsaanwas langs die rivier wordt de waterstroom minder waardoor de woestijn rondom de Okavango oprukt en het enorme natuurgebied steeds kleiner dreigt te worden. Dan twee documentaires over Einstein en Hawkins die ons denken over het universum fundamenteel hebben verandert. Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat hun theorieën compleet zijn. Ik zie ze meer als pogingen om het oude denken en de nieuwe inzichten met elkaar te verenigen zolang de mensen nog niet helemaal in staat zijn om het oude denken los te laten. We geweldig dat er zoveel nieuwe observaties gedaan worden met nieuwe instrumenten. Als ik zulke documentaires zie doe ik daar wel drie keer zolang over als een ander omdat ik steeds stop en terugspoel om nog een keer te luisteren en nog een keer en nog en keer en er over na te denken. Ik denk dat andere mensen het gewoon maar over zich heen laten komen. In ieder geval gaan de documentairemakers daar kennelijk vanuit want die hebben geen moeite om 100 jaar wetenschap in een uurtje samen te vatten. Robert Dijkgraaf legt de equations van Einstein uit (zoals de E=mc2 ) en maakt zich daar ook heel schools en gemakkelijk mee af. Daarna kijk ik naar een geweldige documentaire over het leven en gedrag van de Adelie pinguins op Antarctica. Alleen al van deze penquinsoort leven er bijna 8 miljoen dieren die broeden op het vaste land en hun voedsel zoeken in de visrijke wateren rond Antarctica. Het aangroeien van het ijs in de winter is echt een hindernis voor hen en laat volgens mij zien dat zij zich evolutionair hebben moeten aanpassen aan een klimaat dat steeds kouder is geworden. Observaties op de Noordpool laten ook zien dat we nu in een relatief koude tijd leven en dat een eventuele opwarming van de aarde dus helemaal niet iets nieuws is. Voordat ik er zin in had stond ik alweer op Schiphol.
02 Augustus 2019 - 05:15
Ineke:
Goede reis en welkom thuis. Gr. Ineke -
02 Augustus 2019 - 06:29
Gaston:
Goede reis en welkom thuis, ik ga nu naar Canada. groetjes Gaston