Een nieuwe reis: ik ben er klaar voor
Door: Alfred Daniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
21 Mei 2019 | Nederland, Nederland
Beste vrienden ik zit weer in het vliegtuig richting ZuidAfrika. Vanaf de dag dat ik ben thuisgekomen ben ik bezig geweest met de voorbereidingen voor deze nieuwe reis. Zo is het in mijn leven altijd geweest en hopelijk zal dat niet veranderen. Ik had al een lijstje gemaakt met spulletjes voor de boot en ben die vanaf de eerste dag thuis gaan zoeken en bestellen op het internet of in keek in de kringloopwinkels uit naar handige dingetjes of zocht in de aanbiedingen. Ik ben altijd op zoek naar lichte kleding van moderne vezels, hoeden en zonnebrillen, maar ook mijn kookgerei was oud en versleten en ik heb materiaal verzameld om een touwladder te maken met als hoogtepunt een aantal kunststof treden van een voormalig zwembadtrapje dat iemand bij het grofvuil zette. Ik heb ook een net laten maken van 2 meter lang en 50 cm breed met de juiste maaswijdte. Dan heb ik bagagenetten voor binnenin de boot en elastieken en een lamp met zonnepaneeltje bij de Action gekocht. Een 50 watt heel dun zonnepaneeltje op marktplaats besteld enz enz. enz. Het zijn twee grote koffers vol en de rest moet de volgende keer maar weer mee. Maar het grootste nieuws is in ZuidAfrika zelf gebeurd. Ik had de auto bij Nico achtergelaten die twee jaar geleden de cabine van de pickup prachtig heeft uitgedeukt en opnieuw gespoten. De bagagebak was helaas te slecht geworden om nog iets mee te doen. Hij was al vreselijk gedeukt en ook behoorlijk aan het roesten toen ik de auto kocht want deze auto is 30 jaar oud en was van een hoefsmid geweest die er ook als lid van een off-road-club mee had gereden. Deuken en butsen en bijgeverfde plekken. Precies passend bij een beetje wild door de bush raggen, dacht ik toen. Nico had twee jaar geleden al aangeboden om er een hele nieuwe bak op te maken van een stalen frame met aluminium traanplaat. Ik had geaarzeld want ik zou het misschien ook zelf hebben kunnen maken van houtplaat, maar dat kost me dan wel weer erg veel tijd. En wil ik niet alsnog een camperbak opmaken met een hefdak? Maar goed het kon niet langer de weg op zo slecht was die bak geworden dus heb aan het eind van de vorige reis de auto bij Nico achtergelaten nadat we besproken hebben hoe ik het wilde hebben. Het reservewiel is te groot om onder de auto te hangen en elke plek behalve direct achter de cabine is eigenlijk fout als je off-road gaat rijden. Reservewielen bovenop het dak of achteraan de auto zijn mooi voor in een Holywoodfilm maar echt waardeloos om mee te rijden. Die dingen horen tussen de wielen en zo laag mogelijk maar het liefst in de bak en niet eronder want als je in ruw terrein je wiel moet verwisselen moet je er wel bijkunnen. Maar waar laat je je kampeerspullen dan? En waar last je je bed als je in de auto moet slapen? Nou ik moet even ophouden want er is zoveel turbulentie in dit vliegtuig. Zelfs dit enorme toestel schud teveel om te kunnen typen op mijn Iphone. Het is een A380-800 en we vliegen op 41.000voet. Het is buiten -58 graden Celcius. Misschien wel aardig om de klimaatpaniekelingen eraan te herinneren dat onze dampkring ons beschermd tegen de ijzige kou van het heelal en dat de aardse temperatuur geen gesloten systeem is in een doosje maar dat het naar boven toe open is. De omgevingstemperatuur wordt dus bepaald door de luchtdruk en de zonne-intensiteit en ook houd waterdamp de zonnestralen tegen. Gisteren nog twaalf graden verschil tussen kust en binnenland in Nederland. OK, nu verder met mijn reis. Om de ideale plek voor het reservewiel te maken heb ik Nico gevraagd om de laadbak 40 centimeter langer te maken en dan achter de cabine een tussenwand te zetten met aan weerszijden een klep zodat daar een afgeschermde ruimte ontstaat waarin het reservewiel rechtop kan staan. Hopelijk blijft er dan ook nog wat ruimte over voor een tweede batterij en een tas gereedschap of een kleine koelkast in de toekomst. De laatste twee weken voor mijn vertrek waren weer behoorlijk stressvol. Of ik er weer in zou slagen thuis op tijd alles voor te bereiden om zolang weg te kunnen. Alles wat me te binnenschiet schrijf ik dan op en streep ik af. Maar toen Nico de vorige week foto’s stuurde hoe de nieuwe laadbak geworden is maakte dat alles goed. Wow, nog mooier dan ik had gedacht.
- [ ] Dinsdag 21 mei. Inmiddels zijn we geland in Johannesburg en is het half zeven savonds geworden. Yvonne heeft me van het vliegveld opgehaald. Fijn met zoveel bagage en leuk om haar weer te zien. Ze vertelt dat het niet zo goed gaat met William. Veel onderzoeken bij doktoren en in het ziekenhuis. We bellen Nico en spreken af dat Yvonne mij naar zijn huis zal rijden. Hij moet voor familiezaken vandaag weg maar zijn zoon komt langs en hij heeft de auto voor de deur gezet. Ik weet niet wat ik zie, zo imposant is de auto geworden. Die veertig centimeter verlenging doet het geweldig bij deze hoge auto. Het lijkt wel een Chevy Suburban of een Landrover 110. Echt fantastisch met die nieuwe bak erop. Ik rij de auto terug en ga meteen opzoek naar een andere tankdop want het oude klepje is er nu niet meer en nu is ie wel erg opzichtig en zonder slot. Dan koop ik ook een rol neopreenrubber want anders waait er teveel stof naar binnen vanuit de achterklep. Gelukkig kan ik de juiste dikte vinden: 6 mm. Dan ga ik tanken. De vulpijp is nu meer horizontaal geworden dan hij was dus moet de pompbediende voorzichtig vullen en niet tot ie vanzelf stopt. Ik zou die pijp liever omhoog brengen. Misschien kan ie door de vloer van de ruimte waar het reservewiel staat. Later verder naar kijken. Dan ga ik wat boodschappen doen voor morgen: lekker veel fruit dat hier in overvloed is en goedkoop en zoet. In het guesthouse van Yvonne en William ga ik in bad en dan een uur slapen. Daarna haal ik alles uit de auto en ruim die opnieuw in. William komt kijken en is ook zeer enthousiast over de auto. Hij loopt met een rollator en voelt zich zwak maar hij ziet er niet direct slecht uit. We praten even en ik ga verder: alle spullen voor off-road kunnen nu in die voorste ruimte. Achterin zouden er nu wel twee matrassen kunnen liggen want de wielkasten zijn ook vervallen. Door de bodylift van anderhalve inch waren ze toch al overbodig geworden. Ik organiseer de kampeerspullen en de fotospullen en zet batterijen aan laders en open de koffers om eruit te halen wat ik de komende dagen denk te gaan gebruiken. Om half zes hou ik op en ga op bed liggend dit verhaal schrijven. Een nieuw begin: ik ben er klaar voor.
21 Mei 2019 - 15:34
KeepSmiling:
Hoi Fred. Weer op de hoogte van je eerste ervaringen van je zoveelste SAreis.Deze keer met ongetwijfeld verslagen vanaf je boot. Goede vaart.
Groet Jan. -
22 Mei 2019 - 19:20
Fred Schermer:
heel veel succes en plezier. wij houden de club in de gaten. groeten Fred en joke