6 dagen kalahari
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
16 Januari 2012 | Botswana, Maun
Nog bedankt voor jullie reacties. Leuk om weer even te lezen! Er gebeurt hier zoveel dat ik al bijna vergeten bven wanneer ik vertrokken was.
Ik ben nu in Ma-un in Botswana.Ik was 6 dagen in de kalahari, in het CKGR: Central Kalahari Game Reserve.
De Kalahari in zijn geheel is 1,2 miloen vierkante kilometers, dus een flinke lap grond. In het centrum is het CKGR: ook nog zo' n 250 bij 250 kilometers groot. Er zijn een viertal poorten waar je erin kan. Zo' n poort is bijvoorbeeld eerst nog 40 km zand-rijden vanaf de dichtsbijzijn de asvaltweg, en de toegang tot die zandweg is weer 70 km van de diochtsbijzijnde nederzetting. Er zijn alleen zand en modderpaden, zoals bij ons in de duinen een paardenpad eruitziet. Ik ben er in 6 dagen tijd 4 andere autos tegen gekomen. De eerste paar dagen was er nog geen regen en erg heet. Gelukkig kwam er daarna een kleine bui en de dag erop een flinke kletterbui in de namiddag en avond. Dat frist heerlijk op, maar maakt weer veel insecten los.De pannen stroomden vol met grazende dieren. Ik zag bij de eerste pan met waterhole al 10 leeuwen in de bosjes schaduw zoeken. @# mannetjes, 4 vrouwtjes en vier jongen. Bij de tweede waterhole was een grote mannetjes leeuw de baas. Ik wachte lang en besloot toen ook maar daar te overnachten. Dat vond die leeuw niet zo leuk, dus hij begon eerst van een afstand van 75 meter te brullen en toen ik niet ophoepelde, kwam hij naast mijn auto staan brullen. Wat een herrie kan zo' n beest maken.Ik lag toen wel veilig achter in mijn bakkie, met een flinke jerrican drinkwater, een berg eten en met Charlie voor de deur. Charlie is een rubberen Cobra die ik in Kruger gekocht had toen ik zag dat de plaatselijke koffieshop ook een Charlie op de toonbank had om de apen af te schrikken. Het lijkt me een prima idee, zelfs een leeuw is instinctief bang voor een Cobra. (hoop ik) Toch bonkte ook bij mij nog even het hard in keel toen die joekel naast mijn auto kwam staan brullen. Maar ja, wat kan die leeuw nog doen bij zo' n mens-in-blik. Alleen als ie op het dak zou springen kan hij met zijn gewicht misschien iets uitrichten. Maar dit zijn wilde dieren en hoewel een leeuw geen angst lijkt te kennen, is ie toch ook niet technisch onderlegd. Hij weet gewoon niet wat hij ziet. Of het een veldbed is of een stoel of een auto, of een deur. Hij weet het niet. Maar Charlie zal ie wel herkend hebben. (hoop ik)Hoe dan ook, ik was zo moe dat ik rustig in slaap ben gevallen en de volgende morgen eerst even goed rondgekeken voor ik mijn spullen ging inpakken en een ontbijtje ben gaan maken. Ja. ik stond natuurlijk wel met aan een kant een acaciabosje, want ogen in mijn rug heb ik ook niet.
Verder waren het met uitzondering van de vliegen en de muggen prachtige dagen alleen in de grootse natuur, omringd door dieren. Op de weg terug kwam ik nog een gids met een engels stel tegen die in de modder waren gezakt met hun nieuwe Toyota landcruiser. Ik heb hun nog 3 uur geholpen maar ook ik kreeg ze niet eruit.Ze hadden helemaal geen recoverytools bij zich! Mijn sleeptouw 30mm en sleeplint braken af. uiteindelijk ben ik 40 km verder gereden naar een geprivatiseerd camp, waar toeristen worden ingevlogen met een vliegtuigje. Zij hebben toe hun hulptroepen ingezet om die mensen uit de modder te halen. Ikzelf ben daar blijven slapen, want het was al te te laat geworden. Gisteren doorgereden naar Ma-un. veel dieren onderweg en dan nog 160 km over het asvalt.Ik ben nu eerst betere spullen gaan kopen: een 15 meter sleeptouw van 35mm gevlochten kinetic rope. En een extra lange Highlift Jack. (een soort Krik) Met zo' n Jack kun je de wielen uit de modder tillen om er dan hout onder te duwen, zodat je weer grip krijgt. Dure grap, maar wel professioneel spul! Dan naar de apotheek, want ik heb een soort insectenwond met een reeks kleinere bijt-sporen op mijn bovenbeen. Ik heb daarvoor een cortisone-cream gekocht en ook voor reserve een kuurtje antibioticum.
Nu het internet en dan ga ik nog wat andere spulletjes kopen en diesel en de etensvoorraad aanvullen en naar het Wildlifedepartment enz enz. Zo is elke dag van 'smorgens tot 'savonds gevuld en er blijft nauwelijks een half uurtje over om niets te doen. Vanavond nog hier, (hoi, nog een keer douchen, mm) ik zal wel zien wanneer ik weer klaar ben om verder te gaan.
Groet van Fred
16 Januari 2012 - 09:51
Jan Schokker:
Ik durf het je niet na te doen...! Voorzichtig maar met al die "wildebeesten" die je gezondheid nog kunnen aantasten ook lees ik.
Maar tot je volgende avonturenverhaal en een goede verdere reis.
Mvg Jan -
16 Januari 2012 - 12:35
Daan:
Hoi Fred,
wat een verhaal weer, wel lekker dichtbij
die leeuw, groothoekie dr op , geintje.
Ik zou me niet zo prettig gevoeld hebben.
Bedankt voor het delen van je avontuur en nog heel veel plezier met de rest van je reis.
doe voorzichtig en tot gaauw.
Gr. Daan. -
16 Januari 2012 - 16:53
Tineke:
Hoi Fred,
Volgens mij moet jij stijf van schrik gestaan hebben , toen die leeuw zo dichtbij ging brullen. Je kunt ze op vele kilometers afstand al horen. De decibellen moeten je echt om de oren gevlogen zijn. Schitterend die verhalen over alles wat je beleeft. Pas goed op en geniet met volle teugen.
Gr. Tineke -
16 Januari 2012 - 21:17
Ineke:
Hoi Fred, Een spannend verhaal, maar het moet geweldig zijn een leeuwzo vlak naast je bakkie. Ik ben nu al nieuwsgierig naar je foto's. Geniet er lekker van, doen wij straks weer van je foto's. Groet, Ineke