Terrible Monday
Door: FredDaniels
Blijf op de hoogte en volg Fred
19 Augustus 2011 | Namibië, Windhoek
Ik wordt ingechecked. Het is heel druk. Tien bruggen zijn allemaal bezet en er staan nog wel een stuk of tien andere wagens in de rij de wachten. Dankzij mijnheer Manetti en de werkplaatschefs Silvester en Peter krijg ik voorrang. Er wordt meteen aan mijn wagen begonnen.
"Om twee uur is-ie wel klaar" zeggen ze. " Heeft u vaak gebroken veren te repareren?" " Elke dag. Met deze potholes en vooral de wagens met kleinere wielmaten is het elke dag prijs."
Dan loop ik naar de grote bouwmarkt een paar blokken verderop om mijn gereendschapstas nog verder te vullen.
Ik heb alle tijd dus ik ga rustig winkelen en kijken wat er zoal te koop is. Ze hebben heel veel. Ook het grotere spul zoals boeren gebruiken. Ik koop betere ijzerzagen en een handdraai-boormachine en topkwaliteit boortjes. Een paar rollen ijzerdraad. En ijzergaas om voor de radiator te spannen tegen steentjes en insecten en graszaden. Een staalbeitel om een kapotte bout te kunnen afslaan, centerponsen, 6-hoekige inbussleutels en een nieuw klapstoeltje.
Beladen met mijn tassen loop ik naar de LA-gear, dat is een zaak met vele filialen in Zuidafrika gespecialiseerd op off-road expeditie spullen voor de auto en bush-kampeerspullen. Van daktenten tot voorbumpers met geintegreerde lieren is er te koop. Ik ben er al eens eerder geweest en niets gekocht behalve een setje bandenplak spullen. Ook nu zie ik niets dat ik nog zou willen hebben. Het is allemaal loodzwaar, dik en groot en het lijkt vooral gemaakt om stoer eruit te zien en als maar nieuwe spullen te kunnen verkopen. Bijvoorbeeld zo' n achterbumper met trekhaak en twee wegdraaiende reservewielen weegt toch al snel zo' n 250 kilo.
en dat hang je dan op meer dan een meter achter de achteras. Jerricans op het dak wil ik ook niet. Zware imperials met klapdeksel tent van industriele alluminium. Het ziet er wel stoer uit, maar het maakt je auto vreselijk instabiel en drukt zwaar op de vering en schokdempers. De meeste van die zgn. off-road vehicles wegen wel 2500 tot 3000 kilo. Mijn filosofie: is grote wielen en een lichte auto. Ik heb een paar plastic jerricans achter de bijrijdersstoel, een mini tentje voor de keukenspulletjes, kleine wegwerptankjes voor campinggas in plaats van een vultank waarvan je niet weet waar je hem laten moet en ook niet hoeveel er nog inzit. Ik heb een echt goeie matras op een lattoflexbodem in de auto. Mijn plastic containers met keukenspullen en stoeltje, veldbed en dergelijke leg ik op de matras op een vel plastic als ik rij. Als ik ergens arriveer trek ik dat als eerste eruit om ze in het tentje te bewaren of op het polyester dak van de auto zetten. Als ik op de camping aankom ben ik als eerste klaar en als eerste weer weg. Mijn auto weegt 1500 kilo en ik heb volbeladen met extra brandstof en water misschien nog 200 kilo bij me. Er komt niets boven de rand van het bakkie uit.
Dan ga ik koffie drinken en loop ik terug naar de garage.
Als ik aankom ligt de hele achteras eronderuit maar nog geen bladveer eronder.
Wat is er aan de hand?
" De gaten voor de centrebolts lijnen niet op met de nieuwe bladen. Ze zitten er zo' n twee centimeter naast. Dat kan je alleen maar zien als het het oude pakket veren eronderuit is.
Wat nu?
Terug naar Cymot waar de veren vandaan komen.
Peter rijdt met mij erheen. We moeten opnieuw lang zoeken en passen. Alle topbladen zijn zo. Ook blijken de nummers op de bladen en zelfs op de complete pakketten, die de fabrikant erop geschilderd heeft, niet te kloppen. Uiteindelijk zit er niets anders op dan twee complete veerpakketten te kopen met ieder 7 in plaats van 6 veerbladen. Ik krijg wel maximaal reductie: kosten 400 Euro.
Wij snel terug. Als de monteurs weer aan het werk zijn blijkt dat nu de U-bolds waarmee het pakket aan de as zit, te kort zijn voor de dikkere veerpakketten. Dan moet er weer iemand uitgestuurd worden om langere U-bolds te halen.
Kwart over vier gaan ze weer aan de slag. Om 19.05 gaat mijn vliegtuig. Ik moet eerst nog terug naar de camping, dan 25 kilometer naar de stalling, dan met een auto van de stalling nog 15 km naar het vliegveld. Dat haal ik nooit.
"Ja, mijnheer, dat haalt u wel. Ik zet er vier monteurs aan, maar ze gaan wel om 5 uur naar huis."
Om 5 uur zijn ze nog niet klaar. Ik wil een taxi bellen, maar dat kost nog meer tijd. Om kwart over 5 rij ik de garage uit.
Moest ook nog hollen naar de bank, want de visa creditcard machine van de garage deed het niet.
Ik geef de monteurs 10 euro extra, want zij hebben hun top best gedaan.
Dan race ik terug naar de camping. Ik gooi alles erin zonder tijd om het netjes te doen. Hugo Burgers, mijn buurman op de camping, belt naar de stallingsbaas om klaar te staan en daarna helpt hij spullen sjouwen. Ik laat alles achter wat niet essentieel is, en race weg. Het begint al donker te worden.
wordt vervolgt,
Fred
19 Augustus 2011 - 09:51
Johan Rimmelzwaan:
Hallo fred, je laatste reisverslagen worden wel steeds spannender. Ik vind het heel wat, wat je zo alleen voor elkaar moet krijgen en het schijnt nog te lukken ook. Petje af. Ik blijf je nauwlettend volgen
Johan